Coalitiepartners VVD en PvdA willen meevallers in de begroting volledig inzetten om de banengroei te stimuleren. Dat betekent vooral: lagere belastingen op arbeid. Vraag is of er daarnaast een hogere belasting op vermogen komt.
Geen grootscheepse belastinghervorming, maar wel zwaar inzetten op lagere lasten op arbeid. Dat is de lijn die het kabinet Rutte 2 voor het laatste deel van de regeerperiode wil inzetten, zo melden bronnen tegenover Het Financieele Dagblad.
Voor ondernemers moet het goedkoper worden om mensen in dienst te nemen. Maar hoe lagere belastingen op arbeid precies worden uitgewerkt in combinatie met andere fiscale maatregelen is nog niet duidelijk.
Een grootscheepse belastinghervorming zoals de Commissie Van Dijkhuizen afgelopen jaar voorstelde, haalt het waarschijnlijk niet, aldus het FD. Deze commissie wilde onder meer lagere lasten op arbeid combineren met een verhoging van de btw en een sterke vereenvoudiging van het systeem van toeslagen.
Sleutelen aan vermogensbelasting Box 3
Mogelijk gaat het kabinet wel sleutelen aan de vermogensbelasting. PvdA-voorman Diederik Samsom liet eerder al weten iets te willen doen aan de huidige uniforme belasting in box 3. Die belast spaargeld en beleggingen tegen een vast tarief van 1,2 procent, ongeacht het daadwerkelijke rendement.
Een voorschot op een eventuele aanpassing van de vermogensbelasting komt woensdag bij de presentatie van een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Daaraan werkte onder meer hoogleraar Bas van Bavel mee. Die bepleit in het FD een vermogensbelasting die gebaseerd is op daadwerkelijk gerealiseerde winsten.
Volgens Van Bavel is de opbrengst van de belasting op vermogen in Nederland aan de lage kant vergeleken met andere landen, maar worden kleinere spaarders relatief hard geraakt door de heffing in box 3. De hoogleraar suggereert om bijvoorbeeld vermogen tot 100 duizend euro onbelast te laten en daarboven belasting te heffen over het daadwerkelijke rendement.
Lees ook
Ongelijkheid bezit in Nederland: oud is rijk, jong een stuk minder
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl