Het kabinet Rutte IV heeft een voorstel neergelegd bij zeventien zorgorganisaties om de vergoeding van de basisverzekering van de zorg op een aantal punten aan te passen. Een opvallend punt hierbij is de afschaffing van de vrije zorgkeuze voor de meeste zorgverzekeringen, zo meldt De Volkskrant woensdag.

Voor de basisverzekering van de zorg heb je zogenoemde natura- en budgetpolissen, waarbij de patiënt in principe zorg afneemt bij door de verzekeraar gecontracteerde zorginstellingen. Een patiënt die zorg afneemt bij een zorgverlener die niet onder het contract van de verzekeraar valt, krijgt nu in principe wel een vergoeding van 75 procent van de kosten. Bij een budgetpolis is die vergoeding lager.

In het voorstel van het kabinet verdwijnt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Als de patiënt dus zorg afneemt bij een zorgverlener die niet onder het contract van de verzekeraar valt, moet de patiënt dit volledig zelf vergoeden bij natura- en budgetpolissen.

Dit voorstel staat in het zogenoemde conceptplan voor het Integraal Zorgakkoord, dat in 2023 ingevoerd zou moeten worden. Het zou op Prinsjesdag onderdeel worden van de begroting voor komend jaar.

Naast de natura- en budgetpolissen heb je ook de zogenoemde restitutiepolis. Bij dit type zorgverzekering heb je wel volledige vergoeding bij vrije zorgkeuze, maar restitutiepolissen zijn standaard duurder dan natura- en budgetpolissen.

LEES OOK: Overstappen van zorgverzekering: dit zijn de verschillen tussen de natura-, restitutie- en de combinatiepolis