- Het kabinet wil de stijging van huren in de vrije sector volgend jaar loskoppelen van de inflatie.
- In plaats daarvan moet de huurstijging meebewegen met de loonontwikkeling.
- Hiermee moeten exorbitante huurstijgingen worden voorkomen.
- Lees ook: Dit betaal je voor 100 m2 aan huur op de vrije markt in 9 grote Nederlandse steden
Niet de inflatie maar de loonontwikkeling bepaalt vanaf volgend jaar met hoeveel de huren in de vrije sector mogen stijgen. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat huurders door de torenhoge inflatie van de afgelopen maanden, volgend jaar ook nog een huurstijging met dubbele cijfers voor de kiezen kunnen krijgen. De wijziging heeft effect op circa 648.000 woningen.
Nu geldt nog dat huren in de vrije sector jaarlijks met de inflatie plus 1 procent mogen worden verhoogd. Dat bood de afgelopen jaren, toen het gemiddelde prijsniveau met gemiddeld 2,3 procent steeg, voldoende bescherming aan huurders. Maar sinds vorig jaar november is de inflatie sterk opgelopen.
Volgens statistiekbureau CBS werd het leven vorige maand bijna 15 procent duurder. Dat maakt deze wetswijziging, die vlak voor de zomer al was aangekondigd maar nu ook daadwerkelijk is ingediend bij de Tweede Kamer, des te urgenter.
Vanaf volgend jaar wordt, in plaats van naar de inflatie, gekeken naar de gemiddelde ontwikkeling van de cao-lonen. Die wordt in december vastgesteld op basis van cijfers van het CBS. Op deze manier biedt de wet huurders in tijden van extreem hoge inflatie betere bescherming, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
"Wonen moet betaalbaar blijven", aldus De Jonge. "Als de huur veel harder stijgt dan het inkomen, kunnen mensen in grote problemen raken. We willen niet dat mensen op straat komen te staan of dat ze door te hoge woonlasten nauwelijks nog rond kunnen komen."
Huurprijzen vrije markt in grote steden fors omhoog
De huurprijzen in Nederland zijn in het derde kwartaal van dit jaar flink gestegen. Mede door de stijgende energiekosten zijn met name in de grote steden de prijzen voor appartementen, studio’s en kamers enorm toegenomen.
Dat blijkt uit de meest recente huurprijsindex van verhuurplatform HousingAnywhere, dat voor het derde kwartaal ruim 23.000 populaire huurwoningen op huursites analyseerde.
Huurprijzen namen zowel in Nederland als in andere Europese landen toe, waarbij vooral steden als Amsterdam en Utrecht eruit springen. Als belangrijkste factoren worden de inflatie en de hoge energiekosten (met name bij all-in contracten) genoemd.