Het kabinet overweegt op korte termijn nog twee kolencentrales te sluiten. Het gaat om Amercentrale 9 (bij Geertruidenberg) en Hemweg 8 (bij Amsterdam). Dit najaar wordt definitief een knoop doorgehakt.

Het dichtgaan van de twee centrales die in de jaren ´90 zijn gebouwd, komt bovenop de eerder afgesproken sluiting van de vijf oudste kolencentrales in Nederland. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) reageren hiermee op de klimaatakkoord in Parijs en op de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. In de door duurzaamheidsorganisatie Urgenda aangespannen zaak oordeelde die dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Dijksma en Kamp denken door de sluiting van nog twee kolencentrales de uitstoot van het vervuilende broeikas kooldioxide (CO2) verder terug te dringen, schrijven zij zaterdag aan de Tweede Kamer.

Nieuwste centrales

Dagblad Trouw meldt dat het kabinet de komende zes maanden eerst laat onderzoeken of de sluiting van de twee kolencentrales wel haalbaar is. Zo kunnen de eigenaren van de centrales een flinke compensatie eisen, en moet worden uitgezocht met hoeveel de CO2-uitstoot zou verminderen als de centrales worden gesloten.

Daarnaast zou het sluiten van de kolencentrales ook betekenen dat er wat minder duurzame energie wordt opgewekt. Dan valt namelijk ook de bijstook van biomassa in beide centrales weg. Dat is mogelijk in strijd met het energieakkoord.

Het kabinet benadrukt daarnaast dat de drie nieuwste centrales (twee op de Maasvlakte, een in de Eemshaven) blijven staan. Een deel van de Tweede Kamer wil ook die kolencentrales sluiten, maar die zijn na een miljardeninvestering neergezet. Dat wil zeggen dat het sluiten van deze centrales ook miljarden kan kosten als compensatie van de eigenaren.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl