- De stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw moet in 2035 gehalveerd zijn, zo staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof.
- Eerder dit jaar oordeelde de rechter nog dat het kabinet de stikstofneerslag per 2030 moet halveren.
- Maar het kabinet wil bedrijven alleen sturen op emissies van stikstof en niet op de neerslag ervan, omdat ze daar geen invloed op zouden hebben.
- Lees ook: Greenpeace wint zaak tegen de Staat – stikstofdoel moet in 2030 behaald zijn
Het kabinet wil de deadline om de stikstofuitstoot van verkeer, industrie en landbouw te halveren, verlaten naar 2035. Eerder was er nog besloten om de uitstoot met 50 procent terug te brengen per 2030.
Ingewijden bevestigen tegenover persbureau ANP, na berichtgeving door De Telegraaf, dat dit staat in de plannen van de ministeriële commissie stikstof, die aankomende vrijdag met een brief komt.
Nu moet de stikstofneerslag op gevoelige natuur nog gehalveerd zijn in 2030. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat het kabinet dat doel moet halen. Anders dreigt een dwangsom van 10 miljoen euro. Het ministerie gaat tegen die uitspraak in hoger beroep, maar moet zich in de tussentijd houden aan de uitspraak.
Naar aanleiding van die uitspraak én een uitspraak van de Raad van State is een commissie van ministers aan de slag gegaan om met een stikstofaanpak te komen. Landbouwminister Femke Wiersma hamert erop dat niet alleen boeren aan de verlaging van de stikstofuitstoot moeten werken.
Sturen op emissie van stikstof
Het kabinet heeft al langer de wens om te sturen op emissies van stikstof en niet op de neerslag ervan. Op neerslag hebben bedrijven geen invloed, dus wil het kabinet hen daarop niet afrekenen.
Ook bestaat de wens om de te halen norm, de zogenaamde kritische depositiewaarde (KDW), uit de wet te halen en te vervangen. De KDW is de hoeveelheid stikstofdepositie in de atmosfeer die een natuurgebied over langere tijd verdragen kan zonder dat er schade optreed. Een goed alternatief voor de KDW is nog niet gevonden, want deze moet wel voldoen aan de Europese eisen over natuurkwaliteit.
Eerder lekte al uit dat het kabinet bedrijven rondom stikstofgevoelige natuur wil laten verduurzamen, verplaatsen of stoppen. Het zou gaan om 1800 bedrijven, gevestigd binnen 250 meter rondom die natuurgebieden.