Het kabinet wil met de werkgevers en vakbonden onderhandelen over een structurele regeling waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. De uitnodigingen daarvoor gaan binnenkort de deur uit, zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) na afloop van de ministerraad.

Van Hijum heeft naar eigen zeggen “mandaat” gekregen voor deze onderhandelingen, maar wil niet zeggen welke financiële ruimte hij daarbij heeft meegekregen. “Met lege handen ergens verschijnen is niet verstandig”, hintte de bewindsman. Het kabinet keurde vrijdag de begroting goed voor volgend jaar, waar naar verwachting geld opzij is gezet voor de regeling.

Dat is van belang omdat het om een belastingvrijstelling gaat die de staatskas geld kost, en ook omdat de overheid zelf een belangrijke werkgever is. “Natuurlijk heeft het een financiële consequentie”, aldus Van Hijum.

Nieuwe regeling voor vroegpensioen nodig

Het akkoord dat de sociale partners in 2019 sloten over een ingrijpende pensioenherziening, voorzag in een tijdelijke regeling voor mensen die jarenlang een fysiek of mentaal zwaar beroep hebben gehad. Hun uitzonderingspositie komt evenwel volgend jaar te vervallen en het lukte tot dusver niet overeenstemming te bereiken over een blijvende oplossing.

Van Hijum erkent het belang van zo'n regeling en zegt er vertrouwen in te hebben dat hij er met de sociale partners uit kan komen. "Het is gewoon een feit dat in sommige beroepen mensen moeilijk de pensioenleeftijd op een gezonde en fitte manier halen", zei hij. "Daar willen we oog voor hebben." Er ligt ook een taak voor werkgevers om er meer aan te doen, zodat werknemers "vitaal de eindstreep halen".

Het vroegpensioen krijgt de laatste tijd veel aandacht door acties bij de politie, onder meer rond voetbalwedstrijden. Ook bij de beladen wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die zondag in Rotterdam zou worden gespeeld, zouden geen agenten zijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot daarop de wedstrijd te verbieden.

Van Hijum is niet van plan de bonden op te roepen hun acties op te schorten. "Ik denk niet dat het aan mij is om te bepalen of en hoe bonden van hun stakingsrecht gebruikmaken. Daar zijn ze mans genoeg voor om dat zelf te beslissen."

LEES OOK: Financieel onafhankelijk: deze 40-jarige single man woont in één van duurste steden ter wereld en heeft plan om binnen 10 jaar te stoppen met werken.