- Het kabinet wil huiseigenaren vanaf 2026 verplichten om bij de vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen, of een ander duurzaam alternatief.
- Wel komen er uitzonderingen voor woningen die “niet geschikt zijn.”
- Volgens Milieu Centraal kost een hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel ongeveer €7.000
- Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
Vanaf 2026 worden huiseigenaren in principe verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of een duurzaam alternatief, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.
Dat heeft het kabinet dinsdag bekendgemaakt.
Volgens Milieu Centraal kost een hybride warmtepomp in combinatie met een nieuwe cv-ketel ongeveer 7.000 euro.
Wel komen er uitzonderingen voor “woningen die niet geschikt zijn, of op korte termijn op een ander alternatief worden aangesloten (bijvoorbeeld een warmtenet)”, zo schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting in een toelichting.
De Jonge zegt dat het tempo waarin huizen 'groener' moeten worden omhoog moet. "Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is."
De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo'n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.
Hybride warmtepomp: je moet wel ruimte hebben in je huis
Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Eerst dacht het kabinet nog dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn.
Er is momenteel veel belangstelling voor hybride warmtepompen, vanwege de hoge gasprijzen. Maar vooral voor oudere woningen geldt dat die niet altijd geschikt zijn. Zo is belangrijk voor huizen dat ze voldoende geïsoleerd zijn om een warmtepomp effectief te kunnen laten werken.
Verder vergen warmtepompen zowel de installatie van een extra binnenunit in de woning - naast de cv-ketel - als een buitenunit in het geval van lucht/water-warmtepompen. De installatie van een buitenunit moet aan specifieke eisen voldoen, onder meer vanwege het geluidsniveau.
Lees meer over warmtepompen:
- Een hybride warmtepomp plaatsen: waar moet je rekening mee houden voor je huis?
- Run op warmtepompen zorgt voor lange levertijden: 6 maanden wachten niet ongewoon door schaarste installateurs
- Hybride warmtepomp populair door hoge gasprijs: dit moet je weten over kosten, subsidie en jaarlijkse besparing op je energierekening