- Het kabinet breidt de bestaande hulpregelingen voor ondernemers in coronaproblemen uit, hebben de ministeries van Economische Zaken en Financiën laten weten.
- Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een bedrag van 4.000 euro.
- Daarnaast wordt het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard.
- Ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland hebben enthousiast gereageerd op de aanpassingen in de noodregeling.
Het kabinet breidt de bestaande regelingen uit die ondernemers in coronaproblemen moeten helpen. Bedrijven uit veel meer getroffen sectoren kunnen een beroep doen op een bedrag van 4.000 euro.
Daarnaast wordt het budget dat het kabinet beschikbaar stelt om garant te staan voor bepaalde leningen verruimd van 1,5 miljard naar 10 miljard. Dat hebben de ministeries van Economische Zaken en Financiën verklaard.
Het kabinet trekt daarnaast 12 miljard uit om garant te staan voor leverancierskredieten, zodat bedrijven bestellingen kunnen blijven doen en deze in termijnen kunnen afbetalen. Kredietverzekeraars zijn nu huiverig om deze kredieten te verzekeren, omdat de financiële positie van veel ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca of detailhandel, door de coronacrisis flink verslechtert.
Regeling geldt ook voor toeleveranciers
Ondernemers die fysiek dicht bij klanten moeten komen, zoals tattooshops, kunnen ook een beroep doen op de ‘coronagift’ van het kabinet, waar al tienduizenden bedrijven een beroep op hebben gedaan. Die regeling is specifiek voor het midden- en kleinbedrijf (mkb).
Ook taxi-ondernemers, tandartspraktijken en fysiotherapeuten kunnen hier onder bepaalde voorwaarden gebruik van maken. Dat kan vanaf 15 april en geldt vanaf dan ook voor toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden en evenementen.
Het deel van de leningen waarvoor de overheid garant zal staan, wordt flink verhoogd. Dat was eerst nog 50 procent, maar gaat voor grote bedrijven (met meer dan 250 werknemers) omhoog naar 80 procent en voor het mkb naar 90 procent.
Het budget voor de borgstellingsregeling die specifiek voor mkb'ers geldt, wordt bijna verdubbeld. De overheid kan voor leningen van middelgrote en kleine bedrijven garant staan. Ook wordt de premie die ondernemers hierover betalen, verlaagd van 3,9 procent naar 2 procent.
Ondernemersclubs reageren enthousiast
Ondernemers hebben enthousiast gereageerd op de aanpassingen in de noodregeling. VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het goed dat "witte vlekken" in het noodpakket steeds verder worden ingevuld.
"De acute economische neergang vraagt continu aanpassingen op alle maatregelen om de economie in de benen te kunnen houden", aldus de organisaties. "Het is goed dat deze stappen nu gezet worden." Naast ondersteuning vanuit de overheid blijven de organisaties ook leden oproepen om elkaar te helpen waar dat kan.
De organisaties vinden het ook een goede zaak dat voor grotere mkb- bedrijven de garantieregeling voor kredieten wordt verruimd tot 150 miljoen euro. "Wij hopen dat dit helpt de kredietlijnen van banken zoveel mogelijk open te houden en risico’s verder te verlagen."
Staatsgarantie kredietverzekeringen
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn ook blij met de staatsgarantie van 12 miljard euro op kredietverzekeringen die werd aangekondigd. "Veel bedrijven zijn deels of volledig stil komen te liggen, er vindt veel minder handel plaats en het risico dat bedrijven hun facturen niet meer kunnen betalen neemt toe", zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.
"Kredietverzekeraars kunnen daardoor de risico’s niet meer dragen en zijn gedwongen limieten in te trekken. Het is daarom heel goed dat de overheid hier voor een deel garant voor gaat staan."
Het intrekken of beperken van limieten heeft volgens de ondernemersorganisaties niet alleen gevolgen voor de huidige leveringen aan bedrijven, maar vooral ook voor de situatie na de crisis.
"Als bijvoorbeeld de horeca straks weer open mag en spullen nodig heeft, zullen leveranciers vooraf de zekerheid willen hebben dat ze betaald krijgen", aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. "Zonder kredietverzekering zullen ze niet snel leveren of alleen tegen vooruitbetaling, maar dat laatste zal voor veel ondernemers na een langere periode van stilstand moeilijk zijn. Door deze garantstelling kunnen de leveringen aan alle sectoren gewoon doorgaan en kan de economie straks weer op gang komen."