- Het kabinet Rutte tuigt een nieuwe regeling op voor steun aan MKB-bedrijven met een hoog energieverbruik.
- De inschatting is dat vier op de vijf bakkers hier gebruik van kunnen maken.
- Ook brouwerijen, specialistische winkels zoals slagers en bedrijven in de industrie en landbouw hebben baat bij de steunregeling.
- Lees ook: Energierekening Nederlanders door steun overheid gemiddeld lager dan in Duitsland en Denemarken, maar nog net iets hoger dan in België
Ruim vier op de vijf bakkers voldoen aan de voorwaarden om zich in te kunnen schrijven voor de overheidsregeling die is bedoeld om middelgrote en kleine bedrijven (mkb) met een hoog energiegebruik te helpen met hun rekening.
Dat schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in een Kamerbrief. Ook brouwerijen, specialistische winkels zoals slagers en bedrijven in de industrie en landbouw zullen hier naar verwachting veel gebruik van gaan maken.
Om aanspraak te maken op de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) moeten bedrijven aantonen dat ze qua omzet en personeelsgrootte tot het mkb behoren en dat hun energierekening goed is voor een achtste van hun omzet. Van de bakkers voldoet 84 procent hieraan, het meest van alle bedrijven.
Daarna volgen de bedrijven die drank vervaardigen zoals brouwerijen (37 procent) en industriële bedrijven die tabak, kleding, voeding, hout of papier produceren (27 procent).
De bedrijven die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen in veel gevallen wel op een andere manier compensatie krijgen voor hun hoge energierekening. Het prijsplafond dat vanaf 2023 van kracht is, gaat namelijk niet alleen op voor huishoudens, maar ook voor ongeveer 100.000 kleine bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om zelfstandig ondernemers, kleinere kantoren of kledingwinkels.
Het kabinet verwacht uiterlijk in het tweede kwartaal een loket te kunnen openen waarbij ondernemers zich in kunnen schrijven voor de TEK. De tegemoetkoming zal met terugwerkende kracht gelden vanaf november 2022 en zal voortduren tot eind 2023.
Meer staatssteun voor bedrijven mogelijk: Europese regels opgerekt
Vrijdag werd ook bekend dat de regels voor staatssteun aan bedrijven in de Europese Unie verder worden versoepeld. De mildere regels blijven bovendien nog een jaar langer van kracht. Dat is nodig nu de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis voortduren, zegt de Europese Commissie.
De Russische oorlog tegen Oekraïne en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen hebben sommige Europese bedrijven hard geraakt. Ondernemingen zijn klandizie of leveranciers verloren en kampen met onbetaalbare energierekeningen. De commissie rekte de staatssteunregels een maand na de Russische inval in Oekraïne al op en liet de teugels afgelopen zomer verder vieren. Maar dat blijkt volgens haar niet genoeg.
De limiet voor overheidssteun per bedrijf gaat omhoog naar 2 miljoen euro. Voor boeren en vissers is dat respectievelijk 250.000 en 300.000 euro. Overheden mogen voor energiebedrijven in de problemen voor meer dan 90 procent garant staan. Veel energiebedrijven hebben door de torenhoge prijzen van bijvoorbeeld gas moeite om de borg te betalen die leveranciers doorgaans bij een transactie vragen.
De regeringen van de EU-landen of lagere overheden krijgen ook meer ruimte om bedrijven te helpen met hun energierekening. Als ze die willen compenseren, mogen ze kijken naar hoeveel ze nu verbruiken maar ook naar hoeveel dat voorheen was. Mits het voor bedrijven wel voordelig blijft om energie te besparen.
De soepeler staatssteunregels golden tot eind dit jaar, maar blijven nu tot eind 2023 van kracht. Daarmee wil de commissie "lidstaten meer voorspelbaarheid geven en tijd om steunprogramma's in te voeren en bedrijven een stabiel wettelijk kader bieden", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager.
De gasprijzen zijn de afgelopen weken rap gedaald, maar liggen nog altijd veel hoger dan eerdere jaren. Bovendien kunnen ze de komende maanden zomaar weer fors stijgen, waarschuwen deskundigen. De commissie is inmiddels betrekkelijk gerust op de komende winter, maar maakt zich zorgen over de volgende.