- Het kabinet stelt voor MKB-bedrijven vanaf maandag voor €300 miljoen overbruggingskredieten beschikbaar waarbij de overheid garant staat.
- Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is dit een eerste stap bij de hulpverlening aan het bedrijfsleven in de coronacrisis.
- De sierteeltsector en de horeca waarschuwen voor acute liquiditeitsproblemen.
Kleine tot middelgrote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de coronacrisis, kunnen al vanaf maandag een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.
Keijzer spreekt van een eerste stap waarmee direct 300 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar komt voor ondernemers. De staatssecretaris kondigde de maatregel afgelopen week al aan, maar zei toen nog dat die wellicht pas eind maart zou kunnen ingaan.
De regeling is volgens Keijzer “essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus”. Bijvoorbeeld voor de eigenaren van cafés, restaurants en sportscholen, die zondag te horen kregen dat zij minstens tot en met 6 april de deuren moeten sluiten.
Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen. De vaste lasten blijven bestaan, terwijl de inkomsten volledig wegvallen.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaf zondag aan dat er minstens 5,1 miljard euro beschikbaar moet komen voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen.
De brancheclub van horeca-organisaties wil onder meer een snelle werktijdverkortingsregeling. Ook moeten er per direct maatregelen komen om de liquiditeitsproblemen aan te pakken, bijvoorbeeld door uitstel van de btw-afdracht en renteloze overbruggingskredieten om vaste lasten te kunnen blijven betalen.
Sierteelt verwacht zware problemen
Ook de veilingcoöperatie Royal FloraHolland luidt de noodklok over de effecten van de coronacrisis. Volgens haar wordt de Nederlandse sierteeltsector ongekend hard getroffen.
"Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan. Door het wegvallen van vraag is er op de veilingen van Royal FloraHolland niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten. Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd. Het voortbestaan van veel bedrijven, zowel kwekers als handelsbedrijven staat op het spel", zo staat in een brandbrief van Royal FloraHolland.
Volgens directeur Steven van Schilfgaarde lagen de prijzen de afgelopen twee weken tot 50 procent lager dan normaal. "Deze crisis komt op het slechtst denkbare moment. Over minder dan twee weken valt de energierekening op de mat bij kwekers. Ze komen dan acuut in de betalingsproblemen." Hij pleit ervoor de export zo lang mogelijk in stand te houden.
Met een jaaromzet van 4,65 miljard euro en ruim 4000 leden is Royal FloraHolland de grootste bloemenveiling ter wereld.
Luchtvaart Steun voor KLM en Schiphol
De luchtvaartsector is één van de zwaarst getroffen branches. Het kabinet zal alles doen wat nodig is om KLM en Schiphol overeind te houden, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra zondag in televisieprogramma Buitenhof.
Volgens Hoekstra is er doorlopend contact met KLM, Air France-KLM en de Franse regering. "We zitten er nauw bovenop en zullen ook daar alles op alles zetten om te doen wat er nodig is bij dit bedrijf dat natuurlijk heel fors getroffen wordt." Datzelfde geldt ook voor luchthaven Schiphol, aldus Hoekstra.
"Het smalle belang van de schatkist valt hier toch in het niet bij het grotere belang van de economie", zei Hoekstra die aangaf te willen zorgen dat "bedrijven door kunnen en dat mensen hun banen behouden". Hoekstra noemde daarbij maatregelen als zorgen voor genoeg geld voor bedrijfsleningen en de regeling rond arbeidstijdverkorting. "We zullen alles doen wat nodig is en het goede nieuws is dat we dat ook gewoon kunnen, want de overheidsfinanciën staan er heel goed voor."
KLM kondigde vrijdagavond aan tot 2.000 banen te schrappen. De hoop is dat dit kan gebeuren met natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten, zonder dat er gedwongen ontslagen vallen.