- Het kabinet wil mkb’ers die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus helpen door garant te gaan staan voor leningen.
- Onder meer in de evenementenbranche, de horeca, het toerisme en de detailhandel dreigen problemen te ontstaan.
- Het is nog niet duidelijk of de regeling ook voor zzp’ers geldt.
Het kabinet wil kleine tot middelgrote ondernemingen die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus helpen door garant te gaan staan voor leningen. De maatregel kan snel worden ingevoerd, uiterlijk binnen twee weken, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.
Haar ministerie zoekt uit of de bestaande regeling Borgstelling BMKB die bedoeld is om investeringen door kleinere bedrijven te stimuleren, ook wordt opengesteld voor bedrijven die hun inkomsten tijdelijk zien teruglopen door de coronacrisis. Ondernemers die last hadden van de PFAS- en stikstofproblematiek worden al op die manier geholpen.
“We zijn aan het kijken of de regeling zo kan worden aangepast, dat we ondernemers daarmee kunnen helpen”, zegt Keijzer. “Dat betekent dat ze tegen aantrekkelijke voorwaarden geld los kunnen krijgen om de moeilijke tijd die eraan komt te overbruggen.”
Keijzer benadrukt dat de Nederlandse economie tegen een stootje kan. Maar onder meer in de evenementenbranche, de horeca, het toerisme en de detailhandel dreigen volgens haar toch problemen te ontstaan.
Daarom kijkt het kabinet naar extra maatregelen om in geval van nood ondernemers te hulp te schieten. Het is nog niet duidelijk of de regeling ook voor zzp’ers geldt.
Eerder werd al een regeling van stal gehaald waarmee bedrijven hun personeel minder kunnen laten werken. Werknemers krijgen voor de uren die zij minder werken een uitkering. Enkele honderden bedrijven hebben zich daar al voor gemeld.
Ondernemersrisico
Half februari, toen het coronavirus zich nog niet in Nederland had genesteld, was het kabinet niet van plan ondernemers te hulp te schieten. Minister Wiebes van Economische Zaken gaf toen wel aan signalen te krijgen dat bedrijven in de problemen kwamen, maar dat viel volgens het kabinet onder ondernemersrisico.
"Hoort er ook bij helaas", voegde minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel daaraan toe.
Onderzoeksbureau Altares Dun & Bradstreet deed onderzoek naar de economische gevolgen van de uitbraak, en stelt in een rapport dat er bijna duizend Nederlandse bedrijven zijn die er direct door worden geraakt. Het gaat om bedrijven die bijvoorbeeld filialen of dochterondernemingen hebben in de delen van China waar het virus zich verspreidt.
Kaag zei toen dat grote bedrijven al overwogen over te stappen naar leveranciers in andere landen maar voor het MKB is dat moeilijker.