De vier regeringspartijen stellen stuk voor stuk met winst uit hun onderlinge strijd om het kinderpardon te zijn gekomen.
Grootste coalitiepartner VVD denkt dat de nieuwe afspraken beter zijn dan die in het regeerakkoord, voornaamste tegenpool ChristenUnie concludeert dankbaar dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.
De coalitiepartijen bereikten dinsdagavond een akkoord over het kinderpardon. Voor de zogenoemde gewortelde kinderen, die eigenlijk het land al hadden moeten verlaten, komt er een nieuwe, ruimere beoordeling. In de praktijk betekent dat waarschijnlijk dat de meesten van hen mogen blijven.
In ruil daarvoor gaat een wens van de VVD in vervulling: het kinderpardon verdwijnt.
De zogenoemde discretionaire bevoegdheid, die de staatssecretaris tot nu toe de mogelijkheid gaf tot een ander oordeel te komen in asielzaken, komt te liggen bij de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Of een zaak “schrijnend” is zal voortaan al in de eerste procedure worden bepaald, om aan het begin van het traject duidelijkheid te scheppen. Voor de IND wordt extra geld vrijgemaakt, om de procedure te versnellen.
In het regeerakkoord was ook afgesproken om niet 500, maar 750 erkende vluchtelingen op te nemen via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dit was een douceurtje destijds voor de voorstanders van een ruimer pardon. Die afspraak wordt nu teruggedraaid naar de eerder genoemde 500.
Miezerige koehandel met kwetsbare mensen
Zowel VVD, CDA, D66 als ChristenUnie zegt dat de nieuwe pardonregeling een verbetering is, maar ze hebben elk ook pijnlijke concessies gedaan, gaven ze woensdag toe in het Kamerdebat onder druk van de linkse en rechtse oppositie toe.
De linkse oppositiepartijen hekelen de afspraak dat Nederland toch geen 750, maar nog maar 500 vluchtelingen per jaar van de Verenigde Naties overneemt. De coalitie bedrijft "miezerige koehandel'' met kwetsbare mensen, vinden ze, die de blijdschap tempert over de kinderen die alsnog mogen blijven.
D66 en ChristenUnie erkenden dat die concessie aan de VVD pijn doet. "Heel erg jammer dat we dit hebben ingeleverd", zei D66'er Maarten Groothuizen. De zes- à zevenhonderd kinderen van asielzoekers die nu in Nederland mogen blijven, wogen voor ChristenUnie-collega Joël Voordewind zwaarder dan de 250 vluchtelingen. Wel "met pijn in het hart".
Dat de verruiming van het kinderpardon te laat komt voor onlangs uitgezette gezinnen als de Armeense Grigoryans, bestempelt Groothuizen als "pech gehad''.
Wat houdt de discretionaire bevoegdheid precies in?
Telde de linkse oppositie plussen en minnen, de PVV had haar eindoordeel over het zwaarbevochten compromis dat de coalitie dinsdag bereikte al meteen klaar. Dat zou illegalen belonen en kansloze asielzoekers maar aanmoedigen ook naar Nederland te komen.
Doordat de coalitiepartijen elk met winst pronken, roken de linkse oppositiepartijen eens te meer blijvende onenigheid. Over de bevoegdheid van de staatssecretaris om schrijnende gevallen alsnog een verblijfsvergunning te geven, leken VVD, CDA, D66 en CU elkaar ook tegen te spreken. CDA'er Madeleine van Toorenburg wekte de indruk dat een asielzoeker daarop ook in allerlaatste instantie nog een beroep kan blijven doen.
Later verduidelijkte ze dat die zogeheten discretionaire bevoegdheid wel degelijk wordt ingeperkt. Een asielzoeker kan straks alleen nog tijdens zijn eerste asielaanvraag om clementie vragen omdat de regels voor hem uitzonderlijk nadelig uitpakken.