- Techbedrijf ASML zou naar verluidt uit Nederland willen vertrekken vanwege het verslechterende vestigingsklimaat.
- Onder de projectnaam ‘Beethoven’ zou het demissionare kabinet Rutte kijken naar wat er nodig is om ASML hier te houden, meldt De Telegraaf.
- Frankrijk wordt als een mogelijke vestigingsoptie voor ASML genoemd, omdat daar de investeringen in de chipindustrie en de houding tegenover arbeidsmigranten beter zouden zijn.
- Lees ook: ASML verkoopt in december 10 keer zoveel chipmachines aan China: bedrijven willen nieuwe handelsbeperkingen voor zijn
ASML, het techbedrijf uit Veldhoven dat machines maakt waarmee chips gefabriceerd kunnen worden, zou naar verluidt kijken naar een vertrek uit Nederland. Dat baart de Nederlandse overheid grote zorgen, omdat ASML tot de belangrijkste techbedrijven van Nederland hoort en wereldmarktleider is bij de fabricage van geavanceerde chipmachines.
Het demissionaire kabinet werkt daarom aan een plan om het bedrijf binnen onze grenzen te houden, meldt de Telegraaf op basis van anonieme bronnen.
Het techbedrijf klaagt al langer over het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. Zo zou ASML moeite hebben met het aantrekken van geschoold personeel uit het buitenland. Niet alleen de beperking van de speciale belastingkorting voor expats is daarbij een pijnpunt. ASML loopt ook aan tegen de krapte op de woningmarkt, waardoor hooggeschoolde expats lastiger een geschikte woning kunnen vinden in Nederland.
Als ASML moeite blijft houden met het aantrekken van goed personeel, dan “gaan we naar een plek waar we wél kunnen groeien”, dreigde topman Peter Wennink van ASML al eerder.
Verhuizing hoofdkantoor naar Frankrijk zou optie zijn voor ASML
ASML heeft ook last van Amerikaanse druk om zijn chipmachines niet in China te verkopen, waar de Nederlandse overheid voor blijkt. Aan de andere kant zij er wel plannen om te investeren in de chipindustrie in Nederland. De vraag is echter of daar voldoende politieke steun voor is in de Tweede Kamer.
Volgens De Telegraaf zou ASML kijken naar een verhuizing naar Frankrijk. Daar wordt onder andere geïnvesteerd in de uitbreiding van de chipindustrie. Ook krijgt ASML per april dit jaar een nieuwe topman: de Fransman Christophe Fouquet vervangt dan de Nederlander Peter Wennink, die jaren aan het roer heeft gestaan bij het Brabantse techbedrijf.
Het demissionaire kabinet wil alles op alles zetten om ASML niet kwijt te raken. Premier Mark Rutte, minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en topman Peter Wennink van ASML overleggen daarom woensdag om het te hebben over het Nederlandse vestigingsklimaat, aldus De Telegraaf.