- Om 19.00 uur houdt het kabinet een persconferentie over de coronamaatregelen.
- De basisscholen en kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open.
- De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt vanaf 10 februari, als de besmettingscijfers laag blijven.
- De meeste lockdownmaatregelen blijven in stand, mogelijk tot begin maart.
Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie. Om 19.00 uur spreken de politici het land toe, maar de verwachting is dat ze de teugels niet echt zullen loslaten.
Dat de basisscholen en kinderopvang weer opengaan, maakte het kabinet zondag al bekend. De meeste lockdownmaatregelen blijven nog wel even in stand.
Dat betekent dat winkels nog even dicht blijven. Volgens ingewijden ziet het er wel naar uit dat winkeliers klanten bestellingen mogen laten afhalen bij hun winkel.
Kroegen en restaurants blijven voorlopig ook dicht. Naar verluidt blijven veel bestaande maatregelen de rest van de maand nog gelden, mogelijk zelfs tot begin maart.
De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt na 10 februari, afhankelijk van de besmettingscijfers. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zal het kabinet de avondklok niet verlengen, melden ingewijden. Naar verwachting wordt hier pas later een officieel besluit over genomen.
Wel zullen Rutte en De Jonge meer duidelijkheid geven over de manier waarop de maatregelen zullen worden afgebouwd en de volgorde waarop dit zal gebeuren.
De 'exitstrategie' van het kabinet lekte al uit. Maar dinsdag komen de betrokken ministers nog bij elkaar om te overleggen over de maatregelen en het advies van het OMT. Betrokkenen benadrukken dat van alles tot het laatste moment kan veranderen.
De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen
Minister De Jonge zei maandag na overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. heel weinig ruimte te zien om de huidige lockdown te versoepelen.
"Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten", aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en "en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn" met de eerste stappen die je kunt zetten.
De Jonge gaat ervan uit dat er pas in het tweede kwartaal van "flink wat maatregelen afscheid" genomen kan worden.
Weekcijfers: aantal nieuwe coronagevallen daalt tot onder 30.000
In de afgelopen week zijn ongeveer 29.000 positieve tests geregistreerd, het laagste aantal sinds begin oktober. Het exacte aantal komt dinsdag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ondanks de opmars van de Britse variant blijft het aantal coronagevallen nog dalen.
Het instituut meldde vorige week dat het 35.635 meldingen van positieve tests had gekregen in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 5.090 gevallen per etmaal.
In de zes dagen daarna zijn 25.061 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 4177 per etmaal. Op maandag kwamen er 3.280 nieuwe gevallen bij, en op dinsdagen ligt dat aantal doorgaans nog iets lager dan op maandagen.
Het wordt de zesde week op rij waarin het aantal positieve tests afneemt. De piek was in de week van 16 tot en met 22 december, toen het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests kreeg, gemiddeld bijna 12.000 per etmaal.
Of de daling in de komende weken doorzet, hangt af van de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. Als die mutaties zich snel verspreiden, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast.
Bij ongeveer de helft van alle nieuwe coronagevallen gaat het om de Britse variant, schat het Outbreak Management Team, dat de overheid adviseert over het coronabeleid.
Lees meer over coronavaccins:
- Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar
- Europese toezichthouder EMA positief over coronavaccin AstraZeneca – de EU kan het middel nu toelaten
- Het Leidse coronavaccin waar de wereld reikhalzend naar uitkijkt, is voor 66% effectief tegen het coronavirus