- Het kabinet wil de afhankelijkheid van Russisch gas de komende jaren verminderen, onder meer door vergroting van de importcapaciteit van vloeibaar aardgas.
- Er ligt wel in noodplan klaar voor het geval er acute tekorten aan aardgas ontstaan, bijvoorbeeld als Rusland de toevoer naar Europa afsluit.
- In het uiterste geval kan het zo zijn dat delen van Nederland tijdelijk worden afgesloten van het aardgas, zegt minister Jetten tegen het AD.
- Lees ook: Energieleverancier Vattenfall verhoogt variabele tarieven al per 1 april: let ook op je termijnbedrag
Het kabinet heeft noodscenario’s klaarliggen voor als er een acuut tekort ontstaat aan aardgas. Bijvoorbeeld als Rusland zou besluiten de gaskraan naar Europa dicht te draaien.
Het afschalen van industrieel gebruik van gas is een eerste optie. Maar als dat niet genoeg is kunnen ook regio’s tijdelijk worden afgesloten van het gas. Het kan dan gaan om een gemeente, provincie of landsdeel, zo geeft minister Rob Jetten van Klmaat en Energie aan tegenover het AD.
Nederland verbruikt jaarlijks zo’n 40 miljard kuub aardgas, waarbij de industrie in 2019 goed was voor 33 procent van het verbruik. De energiesector nam 29 procent voor z’n rekening, huishoudens ook 29 procent en de landbouw en visserij namen 9 procent van het gas af.
Nederland importeert ook gas uit Rusland, maar het aandeel ligt veel lager dan het gemiddelde van 40 procent voor de Europese Unie als geheel, schrijft Jetten in een brief aan de Tweede Kamer. Wel wil het kabinet de afhankelijkheid van Russisch gas verder verminderen. Maandag presenteerde het kabinet daarvoor een plan.
Een onderdeel van dit plan is het aanleggen van grotere gasvoorraden, zodat Nederland ook in de winter nog genoeg heeft. Deze voorraden zijn al langer niet op peil. Jetten zegt dat Nederland geluk heeft gehad dat deze winter niet heel koud is geweest.
Aanvullen Nederlandse gasvoorraden kost zo'n €7 miljard
Het aanvullen van de gasvoorraden in Nederland kan met de huidige gasprijzen zo'n 6 tot 7 miljard euro gaan kosten, zei Jetten maandag in het programma Op1. Toch is het volgens de minister een "serieuze optie" die Nederland moet overwegen, om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.
Maar vanwege de huidige hoge gasprijzen is het voor gasbedrijven helemaal niet aantrekkelijk om de voorraden te vullen, omdat zij daardoor grotere financiële risico's lopen. Jetten denkt dat het niet genoeg is om bedrijven alleen te verleiden tot het opslaan van gas, maar dat dwingender maatregelen ook nodig zijn.
De risico's neemt de overheid dan op zich. Hiervoor zijn waarschijnlijk dus miljarden nodig. Hij zal binnenkort de Tweede Kamer informeren over de definitieve aanpak, zo schreef hij maandag in een brief aan de Kamer.
Het is de inzet van het kabinet om 90 procent van de opslagen gevuld te hebben, aldus de minister maandag. Dat is in lijn met wat de Europese Commissie wil.
Onderdeel van de kabinetsaanpak is verder het vergroten van de importcapaciteit van vloeibaar aardgas (LNG), dat per schip kan worden aangevoerd uit landen als de VS, Qatar en Algerije.
Uitbreiding van de LNG-terminal in Rotterdam kan de bestaande importcapaciteit met 5 miljard tot 8 miljard kuub per jaar vergroten. Verder kan de inzet van een drijvende LNG-faciliteit in de Eemshaven de importcapaciteit met 4 miljard kuub per jaar vergroten.