• De basismaatregelen tegen het coronavirus, waaronder de 1,5 meter afstand, worden volgens ingewijden nog niet op 20 september losgelaten.
  • Mogelijk gaat de versoepeling van de coronamaatregelen eind september wel door, maar veel is nog onzeker.
  • Ondertussen is het percentage positieve coronatests in Nederland weer licht gestegen.

De basismaatregelen tegen het coronavirus, waaronder de 1,5 meter afstand, worden nog niet op 20 september losgelaten, bevestigen bronnen tegen het ANP, na een bericht van De Telegraaf.

Reden is de benodigde tijd om de wetswijziging door te voeren. Wanneer de volgende persconferentie wordt gehouden waarin het kabinet het besluit uitlegt, is nog niet zeker.

Mogelijk verdwijnt de 1,5-meterregel vijf dagen later. Maar betrokkenen benadrukken dat veel nog kan verschuiven. Later deze week wordt naar verwachting meer duidelijk.

Donderdag bleek dat heel Nederland weer rood is op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het een na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan van oranje naar rood.

Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. De verandering komt doordat het percentage positieve tests is gestegen. In de afgelopen twee weken bracht 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een besmetting aan het licht. Vorige week stond dit op 3,5 procent.

Meer dan 4 procent van coronatests positief

De meeste provincies hadden in de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners.

Als dan meer dan 4 procent van alle tests positief uitvalt, gaan de provincies van oranje naar rood, ook als het aantal positieve tests gelijk blijft. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, zouden alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood zijn gegaan.

Dat het percentage positieve tests stijgt, kan te maken hebben met het einde van de zomervakantie. Commerciële locaties testen steeds minder vakantiegangers. Ongeveer een half procent van die testen was positief, en dat drukte het landelijke gemiddelde. Die vele negatieve testen vallen nu weg in de berekening.

Bij de teststraten van de GGD'en, waar mensen vooral komen omdat ze klachten hebben of omdat ze contact hebben gehad met iemand die besmet bleek, is ruim 13 procent van alle testen positief.

Ook in de buurlanden gaat de waarschuwingskleur omhoog. Vlaanderen gaat van oranje naar rood, net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst. Andere Duitse deelstaten als Noordrijn-Westfalen, Beieren en Berlijn blijven op rood staan. Ook Wallonië blijft rood.

LEES OOK: Deze Britse vrouw zit vanwege corona al 1,5 jaar vast op het Pacifische eiland Tonga – dat is lang niet zo’n pretje als het misschien wel lijkt