Het kabinet heeft vrijdag drie locaties op de Noordzee aangewezen waar grote windmolenparken worden aangelegd.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Negen vergunningen die eerder voor windparken op zee waren afgegeven, worden ingetrokken. De vijf hierbij betrokken energiebedrijven krijgen compensatie. Over de hoogte moet nog worden onderhandeld. Met name Eneco dat, ver was met de planning van een windmolenpark voor de kust van Bergen aan Zee, is niet blij met de plannen van Kamp.

Volgens de betrokken ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) gaan door clustering van de nieuwe windparken de kosten flink omlaag. In de drie gebieden komen in totaal 5 windparken. Het levert de komende 15 jaar in totaal een besparing van 4,85 miljard euro op, aldus Kamp

Volgend jaar kan bij Borssele worden begonnen met de ontwikkeling van het eerste park. Dit park komt zeker 22 kilometer in zee te liggen. De andere parken voor Noord- en Zuid-Holland komen op maximaal 18,5 kilometer uit de kust. Doordat ze dichter bij land liggen dan gepland, wordt nog eens 1,2 miljard bespaard.

De procedure is ook veranderd. De onderneming die het beste en goedkoopste een windpark kan bouwen, krijgt tegelijkertijd een vergunning én subsidie. Voorheen moesten energiebedrijven eerst een vergunning bemachtigen en pas daarna kon een subsidie worden aangevraagd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl