Het kabinet gaat overstag voor druk van de oppositie. Dinsdag stuurt het de stukken over de afschaffing van de dividendbelasting naar de Tweede Kamer.
Dat heeft een woordvoerder van premier Mark Rutte laten weten.
De oppositie wilde dat de documenten openbaar zouden worden gemaakt. Het kabinet wilde hier aanvankelijk niet aan in verband met de vertrouwelijkheid van de formatie.
Voor PvdA-leider Lodewijk Asscher is dinsdag echter niet snel genoeg. Hij wil dat tot dusver geheim gehouden stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting “onverwijld” openbaar worden gemaakt. Daarnaast wil hij van het kabinet horen “waarom zo lang gezwegen en gelogen is” over het bestaan van de documenten.
Asscher wijst erop dat er afgelopen najaar twee debatten zijn geweest waarin de oppositie vroeg of er zulke documenten waren. Daarop werd volgens de PvdA-voorman eerst ontkennend geantwoord, later lieten de betrokkenen weten het zich niet te kunnen herinneren. Maar afgelopen week bleek dat meerdere kabinetsleden wel degelijk stukken hebben ingezien.
Liever vandaag dan morgen
"Dit is niet de manier om in een democratie om te gaan met informatievoorziening aan de Tweede Kamer'', vindt Asscher. En nu besloten is dat de stukken alsnog openbaar worden, moet dat "vandaag nog'' gebeuren. "Die stukken liggen er, die kan je nu naar de Kamer sturen.''
GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het goed dat het kabinet de gevraagd informatie alsnog deelt, hoewel daar ,,veel politieke en maatschappelijke druk'' voor nodig was. Hij voorspelt wel alvast dat premier Mark Rutte een "zwaar debat'' tegemoet kan zien. "Zijn geloofwaardigheid staat op het spel. Wat staat er voor gevoelige informatie in deze memo’s dat ze zolang geheim moesten blijven?''
Volgens PVV-leider Geert Wilders lost het alsnog vrijgeven van de stukken "niks op''. Het gaat erom "dat de waarheid/leugens over het wel/niet kennen van de memo’s boven tafel komt'', twittert Wilders. Ook SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen merkt op dat Rutte "flink wat uit te leggen heeft''.
"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'', vindt 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen. "Het ging lijken op een kat-en-muisspel."
Eerder vandaag werd bekend dat minister Wiebes (Economische Zaken) als staatssecretaris van Financiën twee memo's over de afschaffing van de dividendbelasting zou hebben gekregen, eind april en eind augustus. Hij onderhandelde toen namens de Vvd in de formatie. Wiebes ontkent kennis te hebben gehad van de memo's, maar zei ook dat het 'niet onlogisch' is dat hij over schrapping van de heffing wordt geïnformeerd.
UvA-onderzoekers mochten stukken niet inzien
Met de afwijzing om de stukken te in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door twee UvA-onderzoekers, werd duidelijk dat er überhaupt documenten over de dividendbelasting bestonden. Eerder zei Rutte dat er geen memo’s waren om dit later in het midden te laten.
De afschaffing van de dividendbelasting is omstreden, zowel in de politiek als in de samenleving. Het kabinet vindt dat dit ten goede komt aan het vestigingsklimaat, wat weer banen oplevert. Maar de oppositie ziet het wegvallen van de heffing als een duur cadeautje voor bedrijven, vooral multinationals. De oppositie vraagt zich ook af of de beslissing is genomen onder druk van grote bedrijven.
Met de afschaffing van de dividendbelasting loopt de schatkist zo’n 1,4 miljard per jaar mis, dat nu bij buitenlandse beleggers blijft hangen.
Aandeelhouders die dividend krijgen uitgekeerd, betaalden voor de afschaffing 15 procent belasting. De aandeelhouders die in Nederland belasting betaalden, konden die 15 procent weer terugkrijgen bij de belastingaangifte.
Dit gold niet voor buitenlandse beleggers, waaronder particuliere beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen. Nu de heffing op de winstuitkering is teruggebracht naar nul, gaan zij er dus 1,4 miljard op vooruit.