- Het kabinet overweegt meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten.
- Er werden donderdag 5.475 nieuwe positieve coronatests gemeld, de snelste stijging sinds de uitbraak van het virus.
- Het Outbreak Management Team komt met een spoedadvies over mogelijke maatregelen.
Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet.
Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5.475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.
Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten en kunnen worden om de besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet. Ook is er nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals strengere controles op de handhaving van de toelatingsregels, zouden volstaan.
Wellicht komen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s vrijdagochtend vroeg bijeen voor extra Veiligheidsberaad. Ook wordt overwogen ’s avonds een nieuwe coronapersconferentie te houden.
Snelste stijging sinds uitbraak coronavirus
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt sneller en sneller. De 5.475 meldingen van positieve tests tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn het hoogste aantal sinds 14 mei.
Op woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd. Precies een week geleden, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo'n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.
In de afgelopen zeven dagen zijn 16.153 bevestigde besmettingen gemeld. Nog maar een paar dagen geleden waren er zo'n 4.000 tot 5.000 meldingen in een week.
Uit de cijfers blijkt dat vooral jonge mensen positief testen. Ouderen worden gemiddeld zieker van het coronavirus, maar die worden mede dankzij de vaccins minder zwaar getroffen. Vooralsnog is in de ziekenhuisbezetting geen stijging te zien.
Nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature laat zien dat slechts 10 procent van de mensen die één prik hebben gehad met Pfizer of AstraZeneca is beschermd tegen de Delta-variant. Die is 60 procent besmettelijker dan de traditionele variant.
Het aantal sterfgevallen stijgt ook nog niet. In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM twee meldingen dat coronapatiënten waren overleden. Dat is vergelijkbaar met de dagen ervoor. Het gaat om inwoners van Amsterdam en Venray. Dat wil niet zeggen dat ze in die periode zijn overleden, want het duurt soms even voordat een sterfgeval is geregistreerd.
Zorgen bij reisbranche
De Nederlandse reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen van de laatste dagen. Die zouden kunnen leiden tot een ongunstigere kleurcode vanuit andere landen, waardoor Nederlanders te maken kunnen krijgen met extra maatregelen als verplichte quarantaines of inreisverboden voor hun vakantie. "Dan mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet", aldus reisbrancheorganisatie ANVR.
"Dit kunnen we als reisbranche niet gebruiken na vijftien maanden stil te hebben gelegen", zegt de vereniging. Volgens de ANVR dreigt "door het gedrag van enkelen het hele reisseizoen in het water te vallen". "Triest dat heel Nederland daar dan de dupe van wordt", aldus een zegsvrouw.
De ANVR zegt dat veel reizigers er de afgelopen tijd op hoopten binnenkort "lekker op vakantie" te kunnen. "En misschien kan dat ook. Laten we hopen dat dit een oproep is aan de Nederlanders om zich aan de laatste maatregelen te houden."
De brancheorganisatie roept daarnaast het kabinet, gemeenten en andere instanties op te controleren op de nog geldende coronamaatregelen. "Zodat zowel de vakantieganger als de reissector kan genieten van de beloofde mooie zomer."
Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) spreekt van "een dramatische ontwikkeling" kijkend naar de invloed van het oplopende aantal besmettingen op de Nederlandse toerismesector. Een ongunstiger reisadvies voor ons land maakt het voor buitenlandse toeristen mogelijk lastiger om Nederland te bezoeken. "Het zal zwaar zijn als internationale gasten deze zomer niet kunnen komen", zegt een woordvoerder.