• De mondkapjesplicht wordt vanaf komende zaterdag uitgebreid tot onder meer supermarkten en andere winkels.
  • Volgens het kabinet is aanscherping van de maatregelen nodig om de toename van het aantal ziekenhuisopnames terug te dringen.
  • Vanaf 6 december kunnen 80-plussers een boostervaccinatie krijgen. 60-plussers komen vanaf januari aan de beurt, gevolgd door 60-minners die dat willen.

De mondkapjesplicht wordt vanaf komende zaterdag uitgebreid naar publieke binnenruimten als supermarkten en andere winkels. Ook bij contactberoepen en op andere locaties waar geen coronatoegangsbewijs voor nodig is, gaat met ingang van 6 november een mondkapjesplicht gelden.

Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge dinsdagavond aangekondigd tijdens een persconferentie in Den Haag. Volgens de bewindslieden is aanscherping van de maatregelen nodig om de toename van het aantal ziekenhuisopnames terug te dringen.

Ook wordt het coronabewijs vanaf zaterdag verplicht op meerdere plekken, zoals musea en georganiseerde amateursport. De QR-code is al verplicht bij de horeca en evenementen.

Rutte sprak van “een lastige boodschap”, omdat het draagvlak voor maatregelen volgens hem krimpt. “De rek gaat eruit, dat merken we allemaal.” Uitbreiding van de mondkapjesplicht, die al van kracht is in het openbaar vervoer, werd verwacht.

Ook in het hoger onderwijs gaat een mondkapjesplicht gelden buiten collegezalen, dus bij verplaatsing in gangen, bibliotheken en elders. Tijdens colleges mag het mondkapje af. Bij contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten moeten ook mondkapjes worden gedragen.

Daarnaast roept het kabinet mensen op de helft van de tijd thuis te werken en is er een nieuw 'binnenlands reisadvies'. "Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits", aldus Rutte. "Op de weg is het bijna weer net zo druk als voor corona." Ook in het openbaar vervoer neemt het aantal reizigers snel toe, zei hij.

Bredere inzet van coronapas

Tevens wil het kabinet gebruik van coronatoegangsbewijzen in de toekomst verder uitbreiden. Zo wil het kabinet dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien.

De Jonge sprak van een "bredere inzet" van de coronapas. Het "vergt veel overleg" en er is een wetswijziging voor nodig, aldus de bewindsman.

Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat, na een advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Ook wil het kabinet kijken of het de coronapas "specifiek kan gebruiken in dorpen en steden" waar een kleiner deel van de mensen is geprikt, en waar het aantal ziekenhuisopnames hoog is. Dit soort maatregelen "gaat niet meteen in", maar worden wel voorbereid.

Boosterprikken voor ouderen

Tevens zet het kabinet in op boostervaccinaties voor ouderen. 80-plussers kunnen vanaf 6 december een boosterprik krijgen. Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten komen dan in aanmerking.

Vanaf januari zijn mensen tussen 60 en 80 jaar oud aan de beurt, waarbij de oudsten als eerste een uitnodiging krijgen. Alle inwoners van ouder dan 18 jaar die in een zorginstelling met een eigen medische dienst wonen, krijgen ook een boosterprik aangeboden.

Nadat die groepen een boosterprik hebben gehad, kunnen ook 60-minners een derde vaccinatie krijgen als ze dat willen, aldus De Jonge. Daarvoor is geen advies van de Gezondheidsraad.

Mogelijk verdere maatregelen

Overigens is de kans "reëel" dat het kabinet half november verdere coronamaatregelen zal aankondigen "als de trend niet keert", zei Rutte. Hij hoopt te zien dat mensen zich snel voorzichtiger gaan gedragen, maar anders liggen verdergaande coronaregels volgens hem voor de hand.

Enkele honderden betogers demonstreerden dinsdagavond bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar de persconferentie over de coronamaatregelen werd gehouden. De politie heeft de groep uit elkaar gedreven en in tweeën gesplitst. De politie werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk, rookbommen en andere voorwerpen.

LEES OOK: Deze Britse vrouw zit vanwege corona al 1,5 jaar vast op het Pacifische eiland Tonga – dat is lang niet zo’n pretje als het misschien wel lijkt