Wat gaat een kaartje voor het Songfestival kosten? Er worden kaarten verkocht voor twee halve finales, de finale en zes generale repetities. De prijzen lopen uiteen van 18,50 euro voor een ‘Family Show’ van een halve finale tot 248,50 euro voor de grote finale op zaterdagavond.
“Het prijsniveau van de tickets komt dicht bij de edities van 2012 (Düsseldorf) en 2016 (Stockholm) en kaarten zijn aanzienlijk goedkoper dan afgelopen keer in Tel Aviv”, zegt producent Sietse Bakker. Hij drukt iedereen op het hart alleen tickets te kopen via officiële kanalen.
“De Jury- en Family shows zijn volwaardige shows, compleet met presentatoren, opening- en interval acts en natuurlijk de optredens van de deelnemers. Alleen de bekendmaking van de resultaten ontbreekt natuurlijk bij deze generale repetities”, aldus Bakker.
De halve finales van het Eurovisie Songfestival zijn op 12 en 14 mei en op 16 mei is de finale in Rotterdam. Het liedjesfestijn vindt in 2020 in Nederland plaats doordat Duncan Laurence dit jaar het Songfestival won met zijn nummer Arcade. De eerste tickets gaan donderdag 12 december om 12.00 uur ’s middags in de verkoop.
Tickets voor het Eurovisie Songfestival worden alleen op naam verkocht. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat de kaarten tegen woekerprijzen kunnen worden doorverkocht. Kopers mogen maximaal vier kaartjes per persoon bestellen.
Bij de ingang van Ahoy in Rotterdam, waar het liedjesfestijn volgend jaar wordt gehouden, wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. Komt de naam op de kaart niet overeen met de persoon, dan mag die niet naar binnen.
De Ahoy Arena kan bij het songfestival verdeeld over de negen shows 65.000 mensen herbergen. Twee derde van de plaatsen komt beschikbaar voor het publiek, de rest is voor de delegaties van de deelnemende landen, officials en sponsors. De gemeente Rotterdam verloot een klein deel van de kaarten onder inwoners met een klein inkomen. Zij hoeven niets te betalen.
NPO krijgt ruim €12 miljoen voor Songfestival in Rotterdam
Woensdag werd bekend dat het kabinet inderdaad de knip trekt voor het Eurovisie Songfestival. De NPO krijgt de gevraagde 12,4 miljoen euro. Dat geld is er dankzij meevallende reclame-inkomsten.
Mediaminister Arie Slob liet vorige week al weten dat "de meeste seinen op groen" stonden voor het verzoek van de NPO. Hij wilde de afzonderlijke omroepen nog vragen of zij achter het plan staan, omdat het gaat om "hun eigen geld". De reclame-inkomsten vloeien in een potje dat voor bijzondere uitgaven van de omroepen wordt gebruikt. De omroepen hebben geen bezwaar, antwoordden ze.
De kosten van het liedjesfestijn zijn nu gedekt. Van de 26,5 miljoen euro die het kost, komt 9,6 miljoen voor rekening van organisator EBU. De NPO legt 2,5 miljoen in en AVROTROS 2 miljoen.
Slob rekent er wel op dat de NPO ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking het Songfestival kunnen meemaken. Ook moeten scholieren bij het evenement worden betrokken, heeft hij op verzoek van de Tweede Kamer benadrukt.
Het kabinet wilde van meet af aan geen geld vrijmaken voor het Songfestival, maar kon de NPO toch uit de brand helpen doordat de Ster meer heeft verdiend met de verkoop van reclame. Slob ging uit van 150 miljoen euro aan Ster-inkomsten, maar dat lijkt 173 miljoen euro te worden, schrijft hij aan de Kamer. Zelfs als dat uiteindelijk wat tegenvalt, is de zogeheten mediareserve groot genoeg om 12,4 miljoen euro te kunnen missen.
De NPO en Rotterdam reageren verheugd. "Fijn om te horen dat de aanvraag van de NPO is gehonoreerd. Nu alle kosten zijn gedekt kunnen we ons voorbereiden om volgend jaar fantastische shows neer te gaan zetten," laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.
NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman stelt: "Het Eurovisiesongfestival is een van de meest verbindende Europese tradities, waar ieder jaar miljoenen mensen naar uitkijken. Het evenement in Rotterdam, dat twee weken duurt, en de drie hoogstaande tv-producties zullen hoe dan ook een positieve impuls zijn voor de hele Nederlandse culturele, creatieve en innovatieve industrie."
Lees meer over het Songfestival:
- Hoe de winst van Duncan Laurence op het Songfestival ook de zoete wraak van Ilse DeLange is
- Van Ding-a-dong tot Ring-dinge-ding: dit was de Nederlandse inzending voor het Songfestival in het jaar dat jij werd geboren
- Een Ierse kalkoen, een Duitse Gargamel en monsters uit Finland – 9 van de meest bizarre Songfestivaloptredens aller tijd