Afgelopen weekend deelde het bedrijf Strava, een sociaal netwerk voor sporters, een online warmtekaart met daarin de routes van ruim 1 miljard workouts in 2017.
Maar daarmee raakte ook bekend dat het Amerikaanse leger in het geheim basissen heeft in Turkije, Syrië en Yemen. Ook Nederlandse militairen zijn terug te vinden.
Strava gebruikt de gegevens uit fitness-trackers, zoals fitbits en smartphones, om activiteiten van fietsers, hardlopers en andere sporters bij te houden. De meeste gebruikers zijn jong, westers en actief.
In dunbevolkte gebieden waar de bevolking niet beschikt over internet zie je extra goed dat ook militairen lang niet altijd hun smartwear uitschakelen wanneer ze trainen of patrouilleren. De militaire basissen lichten fel op.
Dat is ook het geval in Mali, waar de routes van Nederlandse militairen zijn te vinden. Deze basis is overigens niet geheim. Tegenover AD laat woordvoerder van Defensie Paul Bezuijen weten bekend te zijn met het online plaatsen van data door Strava. Volgens hem worden medewerkers regelmatig geïnformeerd over de gevaren van apps zoals Strava. Mocht het nodig zijn, dan neemt Defensie maatregelen.
Een stuk pijnlijker wordt het in het geval van de Amerikaanse Defensie. Je kunt zeggen dat vaste basissen altijd lastig zijn te verbergen, maar na wat analyseren is duidelijk zichtbaar welke delen van een basis vooral oplichten. Belangrijke aanvoerroutes en dagelijkse routines zijn zo makkelijk te herkennen.
"In Syrië zien we bekende Amerikaanse basissen oplichten in het donker", zegt militair schrijver en analist Tobias Schneider. Het meest gevaarlijke aan de warmtekaart zijn niet de dikke, felle lijnen, maar dat je kunt achterhalen welk individu welke lijn heeft getrokken. Iedereen die toegang heeft tot Strava's data - legaal of niet - kan zo de bewegingen van een soldaat volgen, schrijft Jeffrey Lewis op the Daily Beast.
Een gebruiker die eerst een geheime basis bezoekt, zeg een raketbasis, kan zo de weg leiden naar een andere, mogelijk geheime locatie. Helemaal gevaarlijk wordt het wanneer je real-time kunt volgen hoe militairen zich bewegen.
De data vormen mogelijk een bron van informatie voor overheden en niet-overheden over waar aan te vallen in het geval van oorlog.
De VS is overigens niet de enige wier gegevens op straat liggen. Een journalist van The Daily Beast spoorde naast mogelijke CIA-faciliteiten ook nieuwe activiteit op een betwist eiland van de Chinezen op. Ook dook een Russische basis in Syrië op en een geheime raketbasis van Taiwan.
Lewis gelooft dat we hieronder een 'zeer veilig kantoor' van de Amerikanen zien, mogelijk van de directeur van de nationale inlichtingendiensten en het Nationaal Centrum voor Terrorismebestrijding.
Oh boy. pic.twitter.com/LtfAGdcDZL
— Dr. Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) January 27, 2018
Hij denkt ook dat er Amerikaanse troepen rond de kernwapens van de VS in Turkije rennen.
I don't know who in the @39thAirBaseWing is running laps among the nuclear weapons at Incirlik AB with @Strava on his/her smartphone or IOT wearable ... but please stop. (Also, lets take the weapons out.) pic.twitter.com/T7XZytNPJx
— Dr. Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) January 28, 2018
Hier gebruikt een Twitter-gebruiker de kaart om te bewijzen dat hij een 'black site' van de CIA heeft gevonden: geheime gevangenissen. Of in ieder geval iets wat erop lijkt in Djibouti.
Cross-referencing @mjranum's recent post about using Google Maps to identify CIA "Black" sites in Djibouti, with the #Strava heat-map, appears to offer corroboration https://t.co/PfXDqRIvSS pic.twitter.com/GlxWOoKWcj
— Alec Muffett (@AlecMuffett) January 28, 2018
Wat hier ook in de Jemenitische woestijn gebeurt, vanaf nu zal het waarschijnlijk onder verscherpte controle komen te staan.
Rather interested to see what these two circles of activity are on the Strava map, seemingly in the middle of nowhere, Yemen https://t.co/xayZs30PkN pic.twitter.com/xLpWly9D0A
— Eliot Higgins (@EliotHiggins) January 27, 2018
Interessant genoeg is het hoofdkantoor van het ministerie van Defensie, het grootste kantoor ter wereld, het Pentagon, niet terug te vinden op de kaart.