Het Openbaar Ministerie verdenkt ex-voorzitter van de VVD van oplichting en valsheid in geschrifte bij de overname van zijn uitvaartonderneming De Facultatieve.
Dat bedrijf bleek jaren na de overname veel waardevoller dan het bedrag dat Keizer en zijn partners hadden neergeteld.
Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad (inlog).
Het OM legt daarom voor 20 miljoen euro beslag bij Keizer. Die beslissing dateert van eind mei dit jaar, schrijft FD op basis van stukken die het in bezit heeft. De privéwoning van Keizer in Den Haag valt eronder. Ook claimt het OM 6,4 miljoen euro bij Keizers zakenpartner Jaap de B, waaronder een appartement in Amstelveen en een huis in Naarden.
Henry Keizer stapte vorig jaar in mei op als landelijk voorzitter van regeringspartij VVD. Aanleiding was een onthullend artikel op nieuwssite Follow the Money dat uit de doeken deed hoe De Facultatieve voor veel minder geld overgenomen was dan de werkelijke waarde. In het eerste artikel schrijft FTM: “Keizer weet met zijn drie zakenpartners voor enkele tienduizenden euro’s een bedrijf te verwerven dat met 800 medewerkers een omzet genereert van 106 miljoen euro. Keizer zelf verwerft 51 procent.”
De ex-VVD'er is nog steeds bestuursvoorzitter van De Facultatieve. De B is financieel directeur. De Belastingdienst legde vorig jaar al een naheffing op aan Keizer ter waarde van 12 miljoen euro en de financiële opsporingsdienst Fiod meldde er zijn tanden in te zetten.
Rechtszaak nog niet zeker
Of Keizer ooit een rechtszaal van binnen zal zien, weet het OM nog niet. De beslaglegging dient als een stok achter de deur mocht het wel zover komen. Pas als het eindproces-verbaal is opgemaakt, beslist justitie of het overgaat tot vervolging, sepot of een schikking aanbiedt.
Tegenover het FD gaat De Facultatieve bij monde van een woordvoerder niet in op de zaak. Hij zegt dat het bedrijf, Keizer en De B. het OM alle medewerking verleent 'en wachten de uitkomsten met vertrouwen tegemoet'.
De Facultatieve exploiteert onder meer crematoria en begraafplaatsen. Het levert ook apparatuur voor crematoria in het buitenland onder de noemer 'Facultatieve Technology'. Onder de overkoepelende 'Group' hangen maar liefst 44 dochterondernemingen en stichtingen in tien landen.