- Justitie in de VS kijkt naar mogelijkheden om het moederbedrijf van Google te laten opbreken.
- Het gaat hierbij om essentiële onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem.
- Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op online zoekopdrachten in stand te houden.
- Lees ook: Waarom Google zich zorgen moet maken over SearchGPT van OpenAI, volgens een zoekmachine-expert
De Amerikaanse justitie overweegt om via de rechter Alphabet, het moederbedrijf van Google, te dwingen om bepaalde delen van het bedrijf af te stoten, zo meldt onder meer persbureau Reuters.
Het gaat hierbij om essentiële onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem. Google zou deze onderdelen gebruiken om een illegaal monopolie op online zoekopdrachten in stand te houden.
De voorgestelde maatregelen kunnen niet alleen leiden tot lagere inkomsten voor Google, maar ook meer ruimte bieden aan concurrenten om zich te ontwikkelen. Daarnaast zijn de maatregelen erop gericht om te voorkomen dat Googles dominante positie zich verder uitbreidt naar de snelgroeiende markt van kunstmatige intelligentie (AI), zo benadrukken de aanklagers.
Justitie overweegt ook de rechter te vragen om een einde te maken aan de betalingen die Google doet om zijn zoekmachine vooraf geïnstalleerd of als standaard ingesteld te krijgen op nieuwe apparaten.
In augustus oordeelde een rechter dat Google, dat 90 procent van de internetzoekopdrachten in de VS verwerkt, een illegaal monopolie heeft opgebouwd. De voorgestelde maatregelen kunnen grote veranderingen brengen in hoe mensen informatie op het internet zoeken.
Google sloot grote deal met Apple voor zoekmachine Chrome
Google heeft de afgelopen jaren tientallen miljarden betaald aan bedrijven zoals Apple en andere apparaatfabrikanten om ervoor te zorgen dat zijn zoekmachine de standaard bleef op smartphones en browsers. Op deze manier wist het bedrijf zijn marktaandeel hoog te houden.
Het bedrijf, dat van plan is om bezwaar te maken, bestempelde de voorgestelde maatregelen in een bedrijfsblog als "radicaal" en stelde dat deze "ver buiten de specifieke juridische kwesties van deze zaak" reiken.
Google benadrukt daarnaast dat zijn zoekmachine gebruikers heeft aangetrokken dankzij de kwaliteit ervan en dat het sterke concurrentie ondervindt van onder andere Amazon en andere websites. Bovendien wijst het erop dat gebruikers zelf de keuze hebben om een andere zoekmachine als standaard in te stellen.
Alphabet, het moederbedrijf van Google en het op drie na grootste bedrijf ter wereld, ligt onder toenemende juridische druk van concurrenten en mededingingsautoriteiten. Dat is ook in Europa het geval.
Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om iets te zeggen over de gevolgen in Europa van de plannen in de VS. "We zullen ons in eerste instantie in de VS richten op de reikwijdte van de uitspraak", aldus de zegsman van Google Nederland.