Oprichter Julian Assange van Wikileaks heeft systematisch geweigerd een reeks documenten te publiceren, met gevoelige informatie over corruptie binnen de Russische regering. Dat zou blijken uit correspondentieverslagen die in handen zijn van het Amerikaanse blad Foreign Policy.
Foreign Policy kreeg overzichten van chatsessies van een bron die stelt dat de aangeboden documenten “Russische activiteiten zouden hebben geopenbaard en duidelijk zou hebben gemaakt dat WikiLeaks niet wordt gecontroleerd door de Russische veiligheidsdiensten… Veel vrijwilligers en medewerkers van WikiLeaks hebben geleden onder Russische corruptie en wreedheden. We dachten dat Wikileaks dit zou vrijgeven. Assange zocht het ene na het andere argument om dat niet te doen”.
WikiLeaks vroeg aan de persoon die de Russische documenten aanbood in één van de berichten of er een “invalshoek voor de verkiezingen in zit. We doen niets tot na de verkiezingen, tenzij het iets snels is of gerelateerd aan de verkiezingen.”
De documenten bevatten ongeveer 68 GB aan data en zijn vervolgverslagen van een set documenten die eerder was gehackt in 2014, en gaat over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne.
Tegenover Foreign Policy meldde WikiLeaks dat het geen documenten accepteert die niet kunnen worden geverifieerd, of die elders al gepubliceerd zijn. Volgens Wikileaks heeft de organisatie “nooit iets afgewezen omdat het uit een bepaald land kwam.”
Wikileaks en de Russen
De zaak ligt niettemin gevoelig, omdat Wikileaks - een organisatie die naar eigen zeggen transparantie nastreeft - ervan wordt verdacht afgelopen jaar met de Russische regering te hebben samengewerkt bij het publiceren van mails van onder meer de leider van de campagnestaf van Hillary Clinton. Die mails pakten schadelijk uit voor de presidentiële verkiezingscampagne van de Clinton
Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden afgelopen januari dat de hack bij de Democraten geregisseerd moet zijn door de Russische president Vladimir Poetin.
De Republikeinse politicus Dana Rohrabacher heeft Assange deze week gesproken, zo bevestigde zijn woordvoerder. Assange heeft toen nadrukkelijk ontkend dat de Russen betrokken waren bij de hack en de onthulling van de mails van de Democraten.
De Amerikaanse inlichtingendiensten CIA, FBI en NSA concludeerden afgelopen januari dat WikiLeaks "actief heeft samengewerkt" met het Russische nieuwsmedium RT, in Amerikaanse ogen "het belangrijkste internationale propaganda-kanaal" van de Russische overheid.
De mails van de Democratische Partij werden medio 2016 gelekt; Wikileaks-oprichter Assange presenteerde in 20012 een show op RT.