- De Amerikaanse centrale bank maakte deze week een opvallende draai en sorteert nu voor op drie renteverlagingen in 2024.
- Die boodschap leidde tot een juichstemming op de beurs, waarbij verschillende records op aandelenmarkten werden aangescherpt.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken hoe het staat met de eindejaarsrally, na een reeks van zeer sterke weken.
ANALYSE – Deze week werden links en rechts verschillende beursrecords aangescherpt, nadat de Amerikaanse centrale bank een toch wel opmerkelijke ommekeer in de renteverwachting schetste.
Waar eerder nog het idee heerste dat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve de marktverwachtingen ten aanzien van het aantal renteverlagingen in 2024 in zou temperen, bleek niets minder waar.
De Amerikaanse beleidsrente bleef woensdag ongewijzigd, maar de bestuurders van de Federal Reserve gaven aan te rekenen op drie keer een verlaging van de beleidsrente met een kwartje in 2024. Het jaar daarop zouden er dan nog eens vier rentedalingen volgen.
Uiteraard hield Powell alle opties open, maar de baas van de Amerikaanse centrale bank zei ook dat renteverlagingen “in zicht beginnen te komen” en “duidelijk een onderwerp van discussie zijn”.
Zo kan dus de mantra dat rentes voor langere tijd op een hoger niveau moeten blijven, die de Fed tot voor kort nog verkondigde, de prullenbak in en is de ommekeer in het rentebeleid daar.
Eerder hebben we aangegeven dat ook in onze optiek de top in de rente was gezet, maar gelet op de kerninflatie van 4 procent in de Verenigde Staten en de woorden van Powell zelf, hielden we er rekening mee dat het volgend jaar niet zo snel zou gaan met de daling van de rente.
Het beeld dat nu naar voren komt is dan ook best verwarrend. Twee weken geleden zei de Fed-voorzitter, na een reeks zwakkere economische data, nog dat het “voorbarig” was om over renteverlagingen te praten. Afgelopen woensdag maakt Powell, bij sterke banencijfers en nadat bekend werd dat de kerninflatie stabiel is gebleven op 4 procent, plotseling een draai van 180 graden en zijn de verwachte rentedalingen daar.
Wellicht wil de Federal Reserve in het komende Amerikaanse verkiezingsjaar een recessie voorkomen of vindt men, gelet op de flinke herfinanciering van staatsschulden die in 2024 op de rol staat, simpelweg de rente te hoog. Mogelijk ziet de Fed ook economische ontwikkelingen die nog aan de oppervlakte moeten komen. Het was in ieder geval een opvallende “pivot” en we moeten het ermee doen.
In de onderstaande grafiek zie je dat het verschil tussen de financiële condities in de VS in bredere zin (blauwe lijn) en de stand van de Amerikaanse beleidsrente (rode lijn) inmiddels weer verder is opgelopen.
Je ziet in de grafiek ook dat de Federal Reserve beleggers gedurende de zomer van dit jaar probeerde te overtuigen dat de beleidsrente langer hoog zou blijven. Dat leidde onder meer tot een stijging van obligatierentes en die verkrapping van de financiële condities is terug te zien in de stijgende blauwe lijn tussen juli en eind oktober.
Maar daar is inmiddels niets meer van over. Sinds november zijn de financiële condities in de VS weer flink verruimd en teruggekeerd naar het niveau van de zomer van 2022, zoals te zien is bij de blauwe lijn van de grafiek.
Al met al klonk dit als muziek in oren voor de markt, die deze keer de gedachte van Powell van begin november goed had ingeschat en alvast een flinke voorsprong had genomen op een verlagingen van de beleidsrente van de Fed. En dan is zo’n bevestiging natuurlijk erg prettig.
De markt is inmiddels echter al verder dan drie keer een renteverlaging van kwartje. De meeste beleggers houden volgens de CME Fed Watch-tool rekening met een daling van de Amerikaanse beleidsrente met 1,5 procentpunt volgend jaar.
Dat lijkt ons wel erg veel, tenzij de economie compleet instort. Dan zullen naar verwachting in het verkiezingsjaar de sluizen weer worden opengezet. Voor nu lijkt de oude vertrouwde "Fed Put" weer terug: de Amerikaanse centrale bank staat klaar om bij te springen, mocht de economie het flink zwaarder krijgen. Enige timing is daarbij wel van belang, want zover is het voorlopig niet.
Economie van de VS: risico op verzwakking
Waar de markt weinig aandacht voor had, waren de economische verwachtingen van de Amerikaanse centrale bank, Naast het afkoelen van de inflatie komt ook de economische groei onder druk te staan.
Nu zijn financiële markten niet direct een goede weergave van de economische situatie, want er wordt gerekend met scenario’s die altijd bijsturing nodig hebben. Met het bereiken van recordstanden op aandelenmarkten, groeit ook de mogelijkheid dat er te ver op de muziek wordt vooruitgelopen.
Dat kan ook gelden voor de rente-ontwikkeling. Zo is de rente op de 10-jaars Amerikaanse staatslening deze week onder de 4 procent gezakt. Dat kan ervan getuigen dat er te snel met te veel optimisme is gerekend op een daling van rentes en de inflatie
Dit wil niet zeggen dat de markten op het punt staan om een grote draai te maken, maar je moet je wel afvragen of het nog zin heeft om met de kerst voor de deur extra risico’s aan te gaan. Vraag je daarbij af wie er bij gebaat kan zijn om in de laatste dagen van het jaar de nek uit te steken, helemaal na de uitzonderlijke stijgingen die we hebben beleefd.
Even voor de statistieken: dit is de zevende week op rij in de plus voor de Amerikaanse aandelenmarkten waarin slecht 5 dagen negatief zijn afgesloten. In december is er slechts één min genoteerd en wel op 6 december.
Afgelopen vrijdag vond er ook grote expiraties plaats op derivatenmarkten, waarmee de belangen voor dit jaar wel zijn uitgespeeld. Dat alles, met als klap op de vuurpijl de Federal Reserve die shortspeculanten op de aandelenmarkt uit het water heeft geblazen.
Per saldo wordt het hiermee riskant om in de komende weken van relatief lage volumes nieuwe risico’s aan te gaan. Wees dus beducht op een zogeheten bull trap in de minder liquide periode die de markten nu ingaan, zeker na de eenzijdige recente marktontwikkelingen.
De korte beschrijving daarvan is dat recent bereikte hoogtepunten niet behouden blijven en koersen weer terugzakken onder de vorige hoogtepunten, zoals dat het geval kan zijn voor de Nasdaq 100-index, de Dow Jones-index en de meeste Europese indices. Dat zou een correctie inhouden waarbij gemikt wordt op koersen die dichter in de buurt van de voortschrijdende gemiddelden noteren.
Ter illustratie tonen we hieronder de grafiek van de S&P 500-index. In eerste instantie moet het niveau van 4.600 punten behouden blijven om ervoor te zorgen dat een correctiesignaal voor handelaren uitblijft.
Zolang de index boven de 4.600 punten blijft noteren, is er niets aan de hand en kan er ook gewoon pas op de plaats gemaakt worden om de indicatoren te doen afkoelen en blijft het eerste koersdoel de all time high van 4.800 punten.
Behoudens een mogelijke correctie is er voor trendvolgers dus geen enkele reden tot zorg. De koersdoelen voor de middellange termijn-belegger staan gewoon op groen en wijzen op hogere koersen in 2024. Het is echter zinniger om op dips te kopen, dan na een meer dan flinke stijging zoals we dit kwartaal hebben beleefd.
Komende week staan in de VS onder meer cijfers over het consumentenvertrouwen en een belangrijke inflatie-indicator op de agenda. We zullen je op de hoogte houden met korte terugblik op het turbulente beursjaar 2023 en vooruitblik op het aanstaande verkiezingsjaar 2024.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.