De sterkste economische groei in tien jaar. Ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kan er niet meer omheen dat het goed gaat met de Nederlandse economie.

Dat bleek maandag uit de halfjaarlijkse economische prognose van DNB.

In 2017 groeit de economie naar verwachting met 2,5 procent, een tempo dat sinds 2007 niet meer is voorgekomen.

Het groeitempo in de komende twee jaar ligt iets lager, maar is nog steeds behoorlijk sterk: 2,1 procent in 2018 en 1,9 procent in 2019.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

economie Nederland, groei

De groei werkt gunstig door op de staatsfinanciën: de Nederlandse staatsschuld daalt naar verwachting tot zo'n 51 procent van het nationaal inkomen in 2019 en Nederland kan dan een begrotingsoverschot neerzetten van 1,1 procent.

Toch blijft er ruimte voor minpuntjes. De economen van DNB merken op dat, hoewel de werkloosheid daalt naar 4,4 procent van de beroepsbevolking in 2019, het tempo van de daling niet super snel is. Dat komt door het toenemende arbeidsaanbod: de verwachting is dat er meer mensen die niet werken op zoek gaan naar een betaalde baan. Ook zullen sommige mensen die al werken, meer uren willen werken.

Kortom, op de arbeidsmarkt komt een inhaalslag van de crisisjaren.

Trump als economisch risico

Als expliciet risico noemt DNB Amerikaans protectionisme.

Als de regering van president Donald Trump hogere importtarieven voor buitenlandse producten oplegt, kan de schade beperkt blijven. Maar dan moeten andere landen geen tegenmaatregelen nemen. Nederland is als handelseconomie vooral kwetsbaar als Trump een wereldwijde golf van hogere importtarieven uitlokt.