Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft woensdag op een financiële conferentie gezegd dat hij zijn bedrijf aan het voorbereiden is op ‘”een economische orkaan die op komst is”. Dimon adviseert beleggers hetzelfde te doen, aldus persbureau Bloomberg.

“Ik zei eerder al dat er zich donkere wolken aan het samenpakken zijn, maar ik ga nog een stap verder… het is een orkaan”, zei Dimon. Hij voegde e aan toe dat “niemand weet of het een kleine orkaan is of een Superstorm Sandy.”

“Je kunt je maar beter schrap zetten”, zei Dimon tegen de zaal vol financiële analisten en beleggers. “JPMorgan zet zich schrap en houdt de komende tijd de hand op de knip.”

Zorgen over monetaire verkrapping en de oorlog in Oekraïne

Er zijn twee factoren die de topman van JPMorgan ongerust maken: het verkrappende monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank, die gaat beginnen met het afbouwen van de gigantische schuldenberg op d balans, en de oorlog in Oekraïne.

Naast het verhogen van de rente met stappen van 0,5 procentpunt, gaat de Fed de komende jaren namelijk ook z'n astronomisch hoge balans van bijna 9.000 miljard dollar met stappen van maximaal 95 miljard dollar per maand afbouwen.

Die balans is zo hoog, omdat de Fed de Amerikaanse economie het afgelopen decennium zwaar heeft ondersteund door obligatieleningen op de kapitaalmarkt op te kopen met liquide middelen, lees: door dollars bij te drukken.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat rentes op kapitaalmarkten kunstmatig laag zijn gehouden vanwege de toegenomen beschikbaarheid van 'gratis geld.'

Centrale banken "hebben geen keus want er is te veel liquiditeit in het systeem", zei Dimon over de maatregelen die de Fed heeft genomen. "Ze moeten een deel van de liquiditeit weghalen om de speculatie te stoppen, de huizenprijzen te verlagen en dat soort dingen."

Maar hij vreest ook dat het tot een zware recessie kan leiden. "In het verleden hebben dit soort maatregelen wel eens zwaar negatieve gevolgen gehad."

De andere factor die Dimon grote zorgen baart, is de oorlog in Oekraïne en het effect daarvan op de prijzen en beschikbaarheid van grondstoffen, waaronder graan en motorbrandstoffen "Olie moet bijna wel in prijs stijgen, nu het ergste Europese conflict sinds de Tweede Wereldoorlog zware verstoringen veroorzaakt, en ik zie de prijs wel stijgen tot 150 of 175 dollar per vat", aldus Dimon.

LEES OOK: De olieprijs kan 70% stijgen, als de EU per direct een boycot van Russische olie invoert, aldus zakenbank JPMorgan