Gemeenten die vanwege forse bezuinigingen willen vernieuwen, worden belemmerd door “betutteling en regelzucht” uit Den Haag.
Dat zei voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag op het jaarcongres in Zwolle.
Het Gemeentefonds werd al gekort met 350 miljoen euro. Een nieuwe korting met 200 miljoen euro lijkt aanstaande. Ook op andere terreinen krijgen de regionale overheden honderden miljoenen euro’s minder. Gemeenten moeten daardoor anders en goedkoper gaan werken, maar stuiten op nieuwe regels.
“Zoals de verplichting om opnieuw een ellenlange intake te houden als een bijstandsgerechtigde na een maand betaald werk opnieuw een uitkering moet aanvragen. Regelgeving die zowel de burger als de gemeente bijna meer kost aan ergernis en tijd, dan het opbrengt aan arbeid”, zei Jorritsma.
Ruimte om te vernieuwen
Volgens haar maakt de rijksoverheid weinig haast om deze barrières te slechten. "Het is bijzonder zorgwekkend dat daarnaast departementen hun bezuinigingen proberen af te wentelen op de gemeenten, zoals de kosten van processen-verbaal voor overlast en de vorming van regionale meldkamers", aldus Jorritsma.
Gemeenten proberen de financiën op orde te krijgen. Als ze de onroerendezaakbelasting verhogen, "krijgen ze een uitbrander van de minister". Jorritsma wil dat het Rijk gemeenten de ruimte geeft om te vernieuwen. De VNG wil tevens meepraten over beslissingen die hierover door de ministeries worden genomen.
Plasterk erkent zorgen
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk erkent de zorgen die gemeenten hebben over bezuinigingen en herindeling. "We staan aan de vooravond van de grootste verandering van het binnenlands bestuur in lange tijd", zei hij op het VNG-congres.
Gemeenten krijgen meer taken door decentralisatie door het Rijk. "Het gewicht van de lokale democratie zal toenemen." Volgens Plasterk zijn de komende gemeenteraadsverkiezingen mede hierom van groter belang.
Plasterk wil graag samen met de VNG tot oplossingen komen. De minister noemde ook een lichtpuntje: voor 2014 is er een positieve raming van 1 miljard euro op het Gemeentefonds.
Volgens Plasterk groeit de kans dat burgers voor bepaalde taken in de ene gemeente beter uit zijn dan in de andere. "Dat is het gevolg van lokale democratie. Dat moeten we accepteren."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl