Een sprankje hoop voor de fans van internetprovider XS4All. De nieuwe topman van telecombedrijf KPN, Joost Farwerck, gaat binnenkort om tafel met de ondernemingsraad (or) van XS4ALL.
Personeelsvertegenwoordigers van die dochteronderneming verzetten zich fel tegen het voornemen het merk op te heffen en bij KPN te voegen. Onlangs kondigde de or van XS4ALL zelfs een stap naar de rechter aan.
“We zijn teleurgesteld dat de or naar de Ondernemingskamer gaat”, zei Farwerck in een toelichting op de vrijdag gepresenteerde kwartaalcijfers van KPN. Hij gaat in op een uitnodiging om het gesprek aan te gaan met XS4ALL om te “kijken hoever onze plannen eigenlijk uiteenlopen.” Het belang voor de klanten staat daarbij voorop, benadrukte Farwerck.
Of dit betekent dat KPN bereid is de integratieplannen af te zwakken, wilde de opvolger van Maximo Ibarra niet zeggen. “Ik wil niet vooruitlopen op wat ik met de or bespreek via de media.” Op de vraag of Farwerck het behoud van XS4ALL uitsluit, ging hij om dezelfde reden niet in.
Winst KPN stijgt, maar minder abonnees bij vaste en mobiele telefonie
KPN heeft in het derde kwartaal boven verwachting gepresteerd op de omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda), maar de consumententak heeft het lastig, concluderen analisten van KBC op basis van de handelsupdate van het telecombedrijf. Daarbij wijzen ze vooral op minder abonnees bij zowel de vaste als de mobiele tak van het telecombedrijf. Ook het percentage klanten dat zowel een vast als een mobiel abonnement heeft, lijkt te stagneren.
Aan de zakelijke kant deed KPN het beter dankzij de afdeling Professional Services. Bij de divisie die zich met communicatiediensten bezighoudt, zette het verval juist door.
Analisten van ING bestempelden de handelsupdate van KPN al met al als positief. In het bijzonder werden de betere omzet en aanhoudende kostenbesparingen aangestipt. De raming over de vrije kasstroom van de onderneming dit jaar van 700 miljoen euro valt lager uit dan waar ING-kenners rekening mee hielden. Daarbij is de prognose van ING naar eigen zeggen al conservatief.
KBC heeft een hold-advies voor KPN met een koersdoel van 2,90 euro. Datzelfde geldt voor ING. Het aandeel KPN stond vrijdag rond 10.20 euro 2,5 procent hoger op 2,94 euro. Daarmee was het de grootste stijger in de AEX.
Kostenbesparingen stutten winst KPN
KPN heeft in het derde kwartaal een hogere winst geboekt op een gekrompen omzet. Het telecombedrijf had onder andere te kampen met concurrentiedruk bij mobiele telefonie, maar groeide op het vlak van gebundelde dienstverlening aan particulieren en bedrijven. Ook kostenbesparingen betaalden zich uit.
De totale opbrengsten liepen met 1,8 procent terug tot een kleine 1,4 miljard euro. KPN, dat al een poos bezig is zijn structuur te vereenvoudigen en merken bijeen te voegen, wist daarbij 37 miljoen euro te besparen op operationele kosten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) dikte met bijna 3 procent aan tot 599 miljoen euro.
Onder de streep resteerde 314 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 94 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat dit resultaat ruim verdrievoudigde, is voornamelijk te danken aan de recente verkoop van een onderdeel voor datacenters en het vrijkomen van voorzieningen. Zonder deze incidentele baten, zou de winst met 32 procent zijn gestegen.
KPN tornt niet aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Het bedrijf gaat er nog altijd vanuit dat het bedrijfsresultaat licht stijgt ten opzichte van 2018.
Joost Farwerck sprak in zijn eerste toelichting op de kwartaalcijfers als KPN-topman van goede vooruitgang bij het doorvoeren van een nieuwe strategie. De bijeenvoeging van Telfort bij het eigen merk, onderdeel van die strategie, kostte volgens Farwerck op de korte termijn wel enige omzet.