Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want “volwassenen verdienen een volwassen loon”, aldus Asscher.

Een opmerkelijk tafereel vorig jaar tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold. Een vakkenvuller vraagt topman Dick Boer van het supermarktconcern om meer salaris.

De 19-jarige Soufian Afkir werkt als vulploegmedewerker bij Albert Heijn en heeft een nulurencontract. Hij is ouder dan 18, maar krijgt het minimumjeugdloon uitbetaald, 60 procent van het volwassenen minimumloon. Daartegen komt hij in het verweer, namens de jongerenafdeling van vakbond FNV, Young & United.

Afkir richtte zich tot Ahold-baas Dick Boer. De vakkenvuller rekende voor dat de topman in 2013 3,7 miljoen euro verdiende, omgerekend zo’n 1.600 euro per uur. “Ik verdien 5,96 euro per uur”, aldus Afkir. “Om uw loon van één jaar te evenaren moet ik 299 jaar werken, fulltime. Ja, u hoort het goed, 299 jaar.”

Minimumloon omhoog vanaf 21 jaar

Iets meer dan een jaar later lijkt de campagne van Young & United zijn vruchten af te werpen. Minister Asscher van Sociale Zaken kondigde donderdag aan dat jongeren vanaf 21 jaar hetzelfde minimumloon gaan verdienen als volwassenen. Hij presenteerde zijn voorstellen in Den Haag in aanwezigheid van enkele tientallen enthousiaste actievoerders van de jongerenvakbond van de FNV.

Het minimumloon voor werkende jongeren was al langer een splijtzwam in Den Haag. Onder meer de PvdA en de SP maken zich er al langer hard voor jongeren eerder als volwassenen te betalen.

Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling. Door die vergoeding kan ook coalitiepartner VVD zich vinden in de verhoging. De VVD spreekt over een "evenwichtige" regeling. De liberalen vreesden onder meer dat de jeugdwerkloosheid zou stijgen.

Het Centraal Planbureau zei donderdag echter dat de plannen van Asscher geen grote impact zullen hebben op de jeugdwerkloosheid. Per sector zullen er verschillen bestaan. In onder meer het vervoer, communicatie en de bouw stijgen de lonen zo'n 4 procent. Dit kan tot lagere werkgelegenheid leiden. Maar omdat in andere sectoren het uurloon juist iets daalt, verandert er per saldo niks, aldus het CPB.

Seizoenswerk versoepeld

Asscher pakt ook een knelpunt aan bij het seizoenswerk, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en in de recreatiesector. Werkgevers mogen seizoenswerkers na drie maanden pauze weer in dienst nemen, als ze dat maar vastleggen in een cao.

Het gaat hier om een uitzondering van de wet, waarin staat dat werknemers na drie contracten (met een onderbreking van maximaal zes maanden) een vast contract moeten krijgen. Veel seizoenswerkers dreigden door deze regeling hun baan te verliezen.

Ook houden werknemers die langdurig ziek zijn, recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Dat betekent wel een verhoging van de premie.

Historische stap

"Dit is een prestatie van formaat", zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. "Volledige afschaffing van het jeugdloon is nog niet gelukt, maar het is goede eerste stap op weg naar eerlijk loon voor alle volwassenen."

FNV-bestuurder Gijs van Dijk noemt de stelselwijzigingen bij het "een historische stap". "Hiermee wordt voor het eerst in 41 jaar een serieuze stap gezet richting afschaffing van het wettelijk minimumjeugdloon voor volwassenen."

Volgens Van Dijk is de wijziging afgedwongen door de vele acties van werkende jongvolwassenen aangesloten bij FNV Young & United. "De politiek is wakker geschud. Een jaar geleden maakte bijna niemand in Den Haag zich druk om de lage betaling van jongvolwassenen in Nederland."

Volgens Yorrick van der Ent (22) van FNV Young & United "zijn we er nog niet, want uiteindelijk verdienen achttienjarigen ook een echte baan met een volwassen loon".

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl