Veel jonge gezinnen hebben de afgelopen twee jaar de grote stad verruild voor een woning in een kleinere gemeente in de omgeving. Veel van die gezinnen hebben een relatief hoog inkomen.

In 2014 en vorig jaar verlieten meer gezinnen met één of meer kinderen onder de vier jaar de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dan in de vijf voorgaande jaren.

Vooral de hoofdstad ziet veel jonge gezinnen vertrekken. Dat percentage nam toe van 6 in 2012 tot vorig jaar 10 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Jonge gezinnen die wegtrekken uit de grote steden hebben vaak een hoog inkomen. Naarmate het inkomen van zo’n jong gezin lager is, is de kans kleiner dat ze de grote stad verlaten.

De meeste gezinnen met jonge kinderen die de grote stad verlaten, vestigen zich in een van de omliggende gemeenten. Zo ging 10 procent van de ruim 2 duizend Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden naar Amstelveen, en 9 procent naar Haarlem. Ook Het Gooi, Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer zijn in trek. Ruim 4 procent ging in Almere wonen.

Amsterdamse gezinnen met hogere inkomens gaan vaker in Amstelveen, Haarlem en gemeenten in het Gooi wonen, terwijl gezinnen met lagere inkomens vaker naar Zaanstad en Almere gaan.

Ondanks het wegtrekken van voornamelijk gezinnen uit de stad, blijft het aantal gezinnen met kinderen in de vier grote steden stijgen. Dat komt omdat in de grote steden relatief meer baby's worden geboren dan gemiddeld in Nederland. Dat heeft te maken met het grote aantal twintigers en dertigers in steden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl