• De werkdruk bij Amerikaanse zakenbanken loopt op door de populariteit van SPAC-beursgangen.
  • Jonge bankiers draaien werkweken van honderd uur, blijkt uit een interne enquête bij Goldman Sachs.
  • De werkdruk bij zakenbanken ligt onder het vergrootglas sinds de dood van een stagiair in 2013.

Jonge bankiers klagen over de hoge werkdruk bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Uit een interne enquête onder dertien werknemers die gedeeltelijk online is verschenen blijkt dat werkweken van honderd uur geen uitzondering zijn.

“Mijn lichaam doet constant pijn en mentaal zit ik op een erg duistere plek”, zegt een jonge analist in de rondvraag.

“Het slaapgebrek, hoe we behandeld worden door oudere bankiers, de mentale en fysieke stress … Ik zat in een pleeggezin, maar dit is misschien nog wel erger”, aldus een andere Goldman-analist.

De werkdruk bij zakenbanken kwam onder het vergrootglas te liggen na de dood van een stagiair in 2013. De 21-jarige Moritz Erhardt liep stage bij Bank of America Merrill Lynch in Londen en werkte hele nachten door.

Hij had er net drie werkdagen van 21 uur opzitten toen hij dood werd gevonden in de badkamer van zijn studentenflat. Mogelijk had hij een epileptische aanval gehad.

Het voorval zorgde voor een kleine cultuurverandering bij Amerikaanse zakenbanken, schrijft CNBC. Jonge bankiers mochten alleen werken op zaterdag en zondag met toestemming van hun manager.

SPAC-gekte zorgt voor hoge werkdruk

Nu neemt de werkdruk toch weer toe, onder meer door de populariteit van special purpose acquisition companies, oftewel SPAC's. Dat zijn bedrijven zonder activiteiten of inkomsten die speciaal zijn opgericht om naar de beurs te brengen.

Met het kapitaal dat zo wordt opgehaald gaan de investeerders vervolgens op zoek naar een bestaand bedrijf om over te nemen of mee te fuseren. Beleggers hopen dat een slimme overname extra rendement oplevert.

Het aantal SPAC-beursgangen is de afgelopen anderhalf jaar geëxplodeerd. Volgens gegevens van databedrijf Refinitiv zijn er in 2021 wereldwijd al 258 SPAC’s naar de beurs gegaan. Dat zijn er nu al meer dan in heel 2020.

Al die beursgangen worden begeleid door zakenbanken. En veel van dat werk komt terug bij jonge analisten van onder meer Citi, Goldman Sachs en Credit Suisse.

Jaarlijkse instroom van jonge bankiers op Wall Street

Wall Street neemt elk jaar duizenden nieuwe bankiers aan die vaak net van de universiteit komen. Zij moeten het vuile werk opknappen en maken lange dagen. De dertien Goldman-werknemers die de enquête hebben ingevuld slapen gemiddeld vijf uur en gaan pas om 3 uur 's nachts naar bed.

Voor dat zware werk krijgen ze wel een beter salaris dan de gemiddelde Amerikaan. En ze hopen uiteindelijk op te klimmen tot de managementrangen en zo ettelijke miljoenen op te strijken met lucratieve aandelenpakketten.

De dertien Goldman-analisten zijn niet gestraft voor het invullen van de vragenlijst, zegt de zakenbank tegen CNBC. Hun zorgen worden serieus genomen. Goldmans Sachs neemt meer junior bankiers aan om de werkdruk te spreiden en heeft intern mensen overgeplaatst naar drukkere afdelingen.

"We zien in dat onze werknemers het erg druk hebben, omdat de zaken goed gaan en de volumes zich op historisch hoge niveaus bevinden", aldus woordvoerster Nicole Sharp van Goldman Sachs. "Na een jaar in de coronapandemie lopen mensen op hun tenen. Daarom luisteren we naar hun zorgen en nemen we stappen om die weg te nemen."

Lees meer over SPAC's: