- De geheime overheidsdocumenten die de FBI vorige week bij een huiszoeking van het resort van Donald Trump in Florida in beslag nam, zijn volgens de voormalige president door hemzelf vrijgegeven.
- Zijn voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton denkt dat de ex-president hierover liegt.
- “Ik ben nooit ingelicht over een procedure, bevel of beleid op dit gebied toen ik in het Witte Huis ging werken”, vertelt hij aan The New York Times.
- Lees ook: Als Trump inderdaad de Spionagewet heeft overtreden, kan hij tot 10 jaar cel krijgen
De rechtvaardiging die Donald Trump gaf voor het in privébezit houden van ultrageheime overheidsdocumenten, is volgens zijn voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur “bijna zeker een leugen”.
Vorige week deed de FBI een huiszoeking in de woning van de voormalige president in Florida om gevoelige documenten, mogelijk over Amerikaanse kernwapens, in beslag te nemen.
Trump treft naar eigen zeggen geen schuld vanwege mogelijke overtreding van de Spionagewet, omdat hij deze documenten zelf zou hebben vrijgegeven tijdens zijn presidentschap.
‘Trump is wanhopig’
Dat gaat er niet in bij John Bolton, die tussen 2018 en 2019 als Nationaal Veiligheidsadviseur diende onder Trump. “Ik ben me niet bewust van een bevel, procedure of beleid dat deze documenten kan vrijgegeven”, vertelt hij tegen The New York Times. “Als Trump zoiets gedaan zou hebben, dan moet dat op een of andere manier zijn vastgelegd, zodat andere mensen dat ook wisten.”
Ook na zijn vertrek in 2019 uit het Witte Huis, zou volgens Bolton een dergelijke declassificatie niet hebben plaatsgevonden. "Wanneer iemand zulke leugens aan het verzinnen is, wordt duidelijk hoe wanhopig die persoon is".
'Als president kan je niet zomaar wuiven met een toverstaf'
Bij de huiszoeking van het Mar-a-Lago-resort op 8 augustus vond de FBI elf sets van gevoelige overheidsdocumenten, waarvan sommigen als topgeheim zijn bestempeld.
In de dagen na de huiszoeking probeerde de voormalige president, die momenteel ook in onder andere New York te maken heeft met strafrechtelijk onderzoek wegens belastingfraude, zich te verdedigen door te stellen dat de desbetreffende documenten automatisch vrijgegen werden "op het moment" dat hij ze meenam buiten het Oval Office.
Toch wijzen experts erop dat er een formele procedure gevolgd moet worden om de status van geheime informatie aan te passen. En dat het onduidelijk is of de voormalige president zich hieraan gehouden heeft.
"Hij kan niet zomaar met een toverstaf wuiven en zeggen dat een document niet meer geheim is", zegt Richard Immerman tegenover NBC News. Immerman is historicus en diende als adjunct-directeur van de nationale inlichtingendienst van president Barack Obama. "Er moet een formeel proces aan voorafgaan", benadrukt hij nog eens. "Dat is de enige manier waarop dit systeem kan werken."
De mogelijke overtredingen die het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt hebben overigens geen betrekking op de classificatie van de gevonden documenten. Het ministerie probeert te achterhalen of Trump een drietal wetten heeft overtreden: een die te maken heeft met het onrechtmatig verwijderen van informatie over de Amerikaanse nationale veiligheid, en twee andere die het verbergen of vernietigen van overheidsdocumenten betreffen.