WPG Uitgevers, de uitgever van onder meer voetbalblad Voetbal International, heeft Johan Derksen de laan uitgestuurd. De oud-hoofdredacteur zou overwegen om een eigen voetbalmagazine op de markt te brengen. Dat is tegen de lopende arbeidsovereenkomst met WPG Uitgevers.

“Vorige week hebben we per direct afscheid van hem genomen”, zegt algemeen directeur Koen Clement tegenover het AD. WPG heeft in het verleden enkele sportboeken uitgegeven waaraan Derksen heeft meegewerkt. Over de reden van de breuk wil Clement niks zeggen.

Het loopt al langer niet lekker tussen WPG en Derksen. De 66-jarige voetbalcriticus was jarenlang hoofdredacteur van Voetbal International, één van de weekbladen die WPG uitgeeft. Maar in 2013 legde hij zijn functie neer. Hij werkte 36 jaar voor Voetbal International, waarvan hij 13 jaar aan het hoofd stond.

Eerder dit jaar werd bekend dat het voetbalblad en het gelijknamig programma op RTL 7 hun samenwerking stopten. De voetbaltalkshow met onder andere Wilfred Genee, René van der Gijp en Wim Kieft heet sindsdien Voetbal Inside.

Voetbalmagazine van Derksen

Derksen liet vorige week aan de VARA-gids weten dat hij erover nadenkt om een eigen voetbalblad te introduceren, met als titel Voetbal Inside. “Een blad van Genee, Gijp, Kieft, Kraay, Boskamp en mij. We zijn al in gesprek met verschillende uitgeverijen. En we nemen allemaal ons netwerk mee.”

Wilfred Genee bevestigde het verhaal tegenover Quote. "Oh my God, heeft Johan zich weer verluld? Ach wat. Het is zo. We gaan erover nadenken. In eerste instantie zal het gaan om een kwartaalblad, waarbij we allemaal onze expertise inbrengen", aldus de presentator.

De concurrerende voetbalglossy zou voor WPG aanleiding zijn geweest om de samenwerking met Derksen definitief te beëindigen. Algemeen directeur Clement laat zich niet uit over de breuk. "Het is verder niet mijn gewoonte om over conflicten met werknemers te praten in de media." Wel zegt Clement dat succesvolle boeken als Kieft en Gijp gewoon door WPG zullen uit worden blijven gegeven. Derksen blijft volgens afspraak daar royalty's over ontvangen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl