- De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet nog echt op stoom komen met deze week het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump.
- Biden heeft baat bij een lagere rente die de economie ondersteunt dit najaar. Maar timing is daarbij van groot belang.
- Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury belicht het verschil in de dynamiek bij de Amerikaanse verkiezingen en de huidige hectiek in Frankrijk en het VK.
ANALYSE – De datum van de verkiezingen in de Verenigde Staten staat ver van tevoren vast en is in de wet verankerd. In een verkiezingsjaar kiezen Amerikanen hun nieuwe president op de eerste dinsdag na de eerste maandag van november. Een zittende president kan dus niet tussentijds verkiezingen uitschrijven, met als doel via een tactische timing een gunstig resultaat te halen.
Dit staat in contrast met de speelruimte die regeringsleiders in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben om tussentijds verkiezingen te organiseren. De Engelse premier Rishi Sunak nam de vlucht naar voren en schreef parlementsverkiezingen uit voor 4 juli aanstaande. Zijn Conservatieve Partij staat er in de peilingen slecht voor en door haast te maken, lijkt hij erger te willen voorkomen.
De Franse president Emmanuel Macron zag zich gedwongen nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven na de nederlaag van zijn partij, La République En Marche!, bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Net als elders in Europa, wonnen rechts-populistische partijen in Frankrijk. Partij Rassemblement National van Marine Le Pen maakt nu kans om de grootste te worden in het Franse parlement.
Politieke duiders zien vooral de beslissing van Macron als risicovol. Iets wat bevestigd wordt door de koers van de euro. Die ging na de aankondiging van de Franse president (verkiezingen op 30 juni en 7 juli) namelijk onderuit ten opzichte van de tien belangrijkste valuta. Ook de Franse obligatiemarkt kreeg een tik met een stijging van de renteverschil tussen Franse en Duitse staatsobligaties.
Financiële markten lijken rekening te houden met een scenario waarbij radicaal rechts in Frankrijk wel wint, maar geen meerderheidsregering weet te vormen. Macron zou dan toch weer het initiatief zou krijgen om met zijn partij LREM een regering te vormen.
Lange aanloop naar verkiezingen in de VS met twee duidelijke hoofrolspelers
De aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen laat zich moeilijk vergelijken met die in Frankrijk en het VK. In de VS weten we al maanden weten wie de hoofdrolspelers zijn en kiezers hebben dus ruim de tijd om daarop te reflecteren.
Recente economische ontwikkelingen zijn niet ongunstig voor de zittende president Joe Biden. De Amerikaanse inflatie nam in mei verder af tot 3,3 procent, waardoor de verwachting was dat de Federal Reserve ‘dovish’ zou reageren en op een renteverlaging zou aansturen.
Echter, waar een groot deel van de markt eerder dit jaar van drie renteverlagingen uitging, lijkt het nu uit te draaien op slechts één renteverlaging in 2024. De daadwerkelijke uitkomst ligt waarschijnlijk ergens in het midden.
Biden heeft baat bij een renteverlaging, omdat het Amerikaanse bedrijfsleven dan meer ruimte krijgt om te investeren. Een renteverlaging mag echter niet te lang op zich laten wachten, willen bedrijven hier in november nog iets van merken.
Een steun in de rug van het bedrijfsleven is in ieder geval de sterke dollar die importen relatief goedkoop maakt. De Federal Reserve blijft in de tussentijd alle indicatoren strak monitoren.
Binnenkort komen weer cijfers naar buiten over de detailhandelsverkopen en de vooruitzichten voor de industrie. Zo krijgen we inzicht in de mate waarin de economische vraag in de VS onder druk staat.
Dus waar de strijdende partijen in het VK en Frankrijk in sneltreinvaart richting de stembus gaan, moeten Biden en Trump iedere week met samengeknepen billen toekijken of en hoe de cijfers over economie en arbeidsmarkt zich ontwikkelen. Dan is het nog een erg lange weg tot 5 november.
Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.