- De Amerikaanse beursgoeroe en tv-persoonlijkheid Jim Cramer onthulde maandag dat hij bijna al zijn bitcoins van de hand heeft gedaan.
- “Bijna al mijn bitcoin verkocht”, zei Cramer in het televisieprogramma Squawk on the Street. “Ik heb er niks meer aan.”
- Als redenen voor zijn beslissing noemde hij de activiteit van hackers en afpersers die losgeld in bitcoin eisen, en het strenge optreden tegen cryptovaluta in China.
De Amerikaanse beursgoeroe Jim Cramer, bekend als tv-presentator bij de zender CNBC, vertelde op maandag dat hij vanwege zijn zorgen rondom cryptovaluta bijna al zijn bitcoins heeft verkocht.
“Bijna alles verkocht”, zei de voormalig hedgefondsmanager tijdens de uitzending van Squawk on the Street. “Ik heb er niks meer aan.”
De opmerking van Cramer komt twee maanden nadat hij onthulde met de opbrengsten uit beleggingen in de bitcoin zijn hypotheek te hebben afbetaald. Hoewel de presentator niet liet weten hoeveel bitcoins hij bezat, vertelde Cramer dat hij ze had gekocht toen ze 12.000 dollar waard waren, het niveau waarop in 2019 gehandeld werd in de cryptomunt.
‘China gaat crypto’s in de ban doen’
“Ik zeg dit omdat de waarde van de bitcoin om structurele redenen niet meer omhoog zal gaan”, zei Cramer. De waarde van de bitcoin is sinds april gehalveerd, nadat de belangrijkste cryptomunt een recordhoogte van 65.000 dollar bereikte.
Cramer, die presentator is van het programma Mad Money, wees ook op de strenge aanpak van cryptovaluta door China. Het land heeft banken en betaalplatforms verboden om diensten aan te bieden op het gebied van virtuele valuta en legt het minen van crypto's aan banden.
Cramer: "Als de Volksrepubliek China iets wil, dan krijgt zij meestal haar zin. Het is geen democratie, maar een dictatuur. Ik geloof dat China crypto's ziet als een directe bedreiging voor het regime, omdat het een systeem is waar het geen greep op heeft."
Cramer: ransomware is een bedreiging voor cryptovaluta
Cramer noemt ook een reeks recente cyberaanvallen als reden voor het verlies van vertrouwen in bitcoin. Deze gebeurtenissen benadrukken volgens hem de ongereguleerde aard van cryptovaluta.
"De bitcoin is niet te controleren als het gaat om ransomware-aanvallen. Ik betwijfel dat Colonial Pipeline de eerste is geweest die losgeld moest betalen voor de gijzeling van hun digitale systemen."
In april werd de Amerikaanse oliedienstverlener Colonial Pipeline getroffen door een ransomware-aanval. Dit leidde tot benzinetekorten en stroomstoringen aan de Amerikaanse oostkust. Kort daarna werd ook 's werelds grootste vleesverwerkingsbedrijf JBS getroffen door eenzelfde hack.
Cramer denkt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie, de FBI en de Amerikaanse centrale bank ransomware-aanvallen gaat bestrijden door ook breder de markt voor cryptovaluta aan banden te leggen.
[activecampaign form=28]