Jeroen Dijsselbloem vertrekt als Kamerlid, maar heeft nu alweer een nieuw baantje. Hij gaat tijdelijk aan de slag als adviseur voor het Europese reddingsfonds ESM, weet het Financieele Dagblad.
Dijsselbloem wordt voor tweeënhalve maand ingehuurd en krijgt daarvoor in totaal zo’n 36.000 euro. Zijn onkosten worden ook vergoed.
De PvdA-politicus liet eerder deze week weten niet terug te keren in de Tweede Kamer. “Mijn besluit is niet fraai”, zei Dijsselbloem in gesprek met de Volkskrant. Hij stelt de ruim 51.000 mensen teleur die in maart op hem hebben gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen.
“Het spijt me zeer. Ik neem dat ook helemaal niet licht. Ik weet dat deze mensen bewust op mij hebben gestemd”, zei Dijsselbloem, die aangaf dat hij de energie niet meer kan vinden om in de oppositiebankjes te zitten.
Dijsselbloem mist de “vuurkracht” om er vol voor te gaan, schreef hij in zijn ontslagbrief aan Kamervoorzitter Arib. Zijn PvdA hield na de verkiezingen van maart slechts negen van haar 38 zetels over.
Hij hoopt dat kiezers begrip hebben voor zijn besluit. Dijsselbloem ziet af van wachtgeld.
Voorzitter van de eurogroep
De demissionair minister van Financiën is nog tot medio januari voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. Hij sluit uit dat hij voor een nieuwe termijn gaat, nu hij uit de politiek vertrekt. "Ik ga mezelf niet kandidaat stellen."
Het is nog niet bekend wat Dijsselbloem gaat doen na zijn vertrek. Hij heeft eerder aangegeven in de eerste twee jaar na zijn vertrek in elk geval niet in een sector te willen gaan werken waar hij nu als minister verantwoordelijk voor is.
"Ik gok erop dat Jeroen een serieuze kandidaat is voor instellingen als het IMF, of investeringsbanken als de EBRD", zei oud-PvdA-leider Wouter Bos onlangs tegenover NRC. "Hij heeft zijn hart verpand aan de publieke sector."