Een no deal-Brexit, dat gaat niet gebeuren, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Volgens hem zou het Britse parlement een Brexit zonder akkoord met de EU gewoonweg niet goedkeuren.
Het is een opvallende uitspraak van Hunt, aangezien het er tot nu toe op lijkt dat het parlement ook niet te porren is voor de deal die Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie. Deze wordt aanstaande dinsdag 15 januari in stemming gebracht.
De Britse regering heeft het no deal-scenario steeds afgeschilderd als een grote bedreiging: “Niet stemmen voor mijn deal leidt tot ‘no deal'”, hield May de volksvertegenwoordigers afgelopen donderdag nog eens voor, in de hoop ze daarmee te bewegen te stemmen voor haar deal.
Maar nu zegt Mays minister van Buitenlandse Zaken dat de recente nederlagen in het parlement over de Mays deal, laten zien dat het parlementsleden kunnen voorkomen dat het VK zomaar (dus zonder deal) uit de EU dondert op 29 maart. Volgens hem is de kans erg klein dat ze dat niet doen.
“Het idee dat het parlement helemaal niets doet, is hoogst onwaarschijnlijk”, zei Hunt vrijdag in Today, een radioprogramma van BBC 4.
Afgelopen dinsdag stemde het Britse Lagerhuis in met een wetsvoorstel dat de regering beknot bij het doorvoeren van financiële maatregelen ter voorbereiding op een no deal-scenario. Dit kan dan niet zonder goedkeuring van de volksvertegenwoordiging.
In plaats van te dreigen met een no deal zoals voorheen, waarschuwt de minister van Buitenlandse Zaken nu met het scenario waarin de Brexit helemaal niet doorgaat. Volgens hem zou die uitkomst een 'fundamentele vertrouwensbreuk' kunnen opleveren met het deel van de bevolking dat voor 'Leave' heeft gestemd.
Premier Theresa May zet zich schrap voor een nederlaag volgende week, als haar Brexit-overeenkomst met de EU in stemming wordt gebracht.
Haar pogingen om tegenstanders over te halen om alsnog vóór haar deal met EU te stemmen, worden als kansloos bestempeld.
May stelt de stemming begin december uit om nog een rondje langs EU-leiders te maken, in de hoop hen te bewegen tot concessies.
May vroeg om een einddatum van de 'backstop', die mogelijk zorgt voor een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. De Europese Unie heeft dat steeds geweigerd en blijft dat doen.