- Beursveteraan en zeepbelexpert Jeremy Grantham claimt al een tijdje dat de huidige beurs ten prooi is gevallen aan een ‘superzeepbel’.
- Het knappen van superzeepbellen gaat altijd in fasen, zo leert de historische ervaring volgens Grantham.
- Zijn inschatting is dat we spoedig gaan beginnen aan de finale fase van de huidige bubbel.
- Lees ook: Het gaat erom spannen voor de beurs: dit is het kantelpunt dat een nieuwe daling in gang kan zetten
Beursveteraan en zeepbelexpert Jeremy Grantham heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van zeepbellen op de beurs. Hij waarschuwt al een tijdje dat aandelenmarkten in een zogenoemde ‘superzeepbel’ zijn beland, historisch gezien een vrij zeldzaam fenomeen.
Het bijzondere dit keer is dat niet alleen aandelen flink zijn overgewaardeerd, maar dat hetzelfde geldt voor zowel vastgoed als obligaties, in de optiek van Grantham.
Grantham is één van de oprichters van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO en zag onder meer de beurscrash va 2008 op tijd aankomen.
Afgelopen woensdag publiceerde de beursexpert een nieuw rapport over de stand van zaken op financiële markten. Daarin deed hij de recente zomerrally op aandelenmarkten af als een schijnbeweging in een bredere neergaande trend.
Volgens Grantham komt er spoedig een ongekend dramatische finale fase aan, waarin aandelen, maar ook obligaties en vastgoed in waarde zullen dalen.
Knappen superzeepbel op de beurs gaat laatste fase in
Begin dit jaar waarschuwde Grantham dat de "vierde superzeepbel van de afgelopen 100 jaar op het punt van knappen staat". Op dat moment schatte Grantham dat de brede S&P 500-index in waarde zou halveren ten opzichte van het piekniveau van ongeveer 4.800 punten.
Intussen is de S&P 500-index tot medio juni met meer dan 20 procent gedaald vanaf het piekniveau. Sindsdien zijn aandelenmarkten echter enigszins hersteld. Beleggers hebben er gedurende de zomer op gespeculeerd dat de Amerikaanse centrale bank rentes minder agressief gaat verhogen, op het moment dat de economische groep vertraagt.
Afgelopen week gaf voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve echter aan dat inflatiebestrijding voorlopig prioriteit krijgt, ook als dat de economie "enige pijn" doet. Sindsdien is het sentiment op de beurs verslechterd. De S&P 500-index noteerde donderdag onder de 4.000 punten.
In de optiek van Grantham was de zomerrally een "klassieke bear market-rally", ofwel een tijdelijke opleving binnen een neergaande beweging. Dit is volgens de beursexpert vaak de derde fase bij het knappen van een zeepbel.
"Bereid je maar voor op een dramatisch finale", schrijft Grantham in het rapport van woensdag. "Als de geschiedenis zich herhaalt, wordt dit opnieuw een tragedie."
Begin dit jaar achtte Grantham het mogelijk dat de S&P 500 zou terugzakken tot 2.500 punten. Hij waarschuwt nu dat we te maken hebben met "de gevaarlijkste mix" die je kunt bedenken, waarbij naast aandelen ook obligaties en vastgoed onder druk komen te staan.
"We zien net als in de vroege jaren 1970 hoge inflatie en een renteschok. Daarbij hebben we te maken met pijnlijke stijgingen van energieprijzen en dat zorgt doorgaans voor een langdurige druk op de economische groei."
Grantham behoort tot de meest pessimistische beursexperts in de VS. Anderen zijn een stuk minder negatief. Beursstrategen van de bank Wells Fargo denken bijvoorbeeld dat aandelen wel iets kunnen dalen nog, maar dat de S&P 500 eind dit jaar tussen de 3.800 punten en 4.000 punten zal eindigen.