Hij heeft nog 910,7 miljard dollar te gaan, maar Amazon-oprichter Jeff Bezos zou binnen 25 jaar wel eens ’s werelds eerste biljonair kunnen zijn.
Uit een recent onderzoek van Oxfam – ‘An economy for the 99%‘ – blijkt dat de superrijken zoals Bezos, maar ook Microsoft-oprichter Bill Gates en superbelegger Warren Buffett, hun vermogen in de laatste tien jaar met gigantische marges hebben zien groeien. En in de komende 25 jaar zou het vermogen van Bezos wel eens een ongekende sprong kunnen maken.
Volgens Oxfam waren er in 2009 wereldwijd 793 miljardairs met een totaal gezamenlijk vermogen van 2,4 biljoen (2.400 miljard) dollar. In 2016 waren de 793 rijksten ter wereld in totaal 5 biljoen dollar waard. Een jaarlijkse groei van 11 procent.
“Als deze groei doorzet, is het best mogelijk dat we binnen 25 jaar ’s werelds eerste biljonair kunnen verwelkomen”, schrijft Oxfam.
Oftewel: Oxfam denkt dat Bezos, die deze week heel kort Gates voorbij stak als ’s werelds rijkste man met 92,3 miljard dollar, in de toekomst alleen kan staan in een lijst van ’s werelds biljonairs.
De vraag is dan wel of mensen als Bezos, Buffett en Gates constant zullen blijven proberen om hun vermogen maar te blijven vergroten, of dat ze ook gaan doneren aan goede doelen. Gates lijkt niet echt uit op een positie als eerste biljonair ter wereld. Sinds hij Microsoft in 2006 verliet, steekt hij zijn tijd, energie en vermogen vooral in een poging infectieziektes uit te roeien en onderwijs wereldwijd te verbeteren via zijn eigen goede doel: de Bill and Melinda Gates Foundation.
Samen met Buffett hebben Gates en zijn vrouw de zogenoemde 'Giving Pledge' opgezet: een campagne om andere miljardairs bij te laten dragen aan goede doelen door een belofte af te leggen om grote delen van hun fortuin weg te geven.
Bezos doet daar niet aan mee. Hij heeft de 'Giving Pledge' niet getekend en bemoeit zich niet met de Bezos Family Foundation, een goed doel dat zijn ouders runnen. Hij deed onlangs op Twitter wel een oproep tot kortetermijnideeën om filantropisch werk te doen, maar hij heeft sindsdien niet aangegeven een specifiek idee uit te gaan voeren.
Bezos probeert vooral sociale impact te maken door zaken te doen. Bijvoorbeeld toen hij de kwaliteitskrant The Washington Post kocht in 2013 en het medium snel transformeerde tot een effectief, digitaal journalistiek bolwerk, iets waar andere nieuwsorganisaties veel moeite mee hebben. Iets soortgelijks kan Bezos nu doen in de supermarktindustrie, nu zijn Amazon Whole Foods wil gaan kopen.
Oxfam denkt dat Bezos eerder dan Gates een biljonair kan worden, omdat het ontzettend moeilijk is om je vermogen te laten krimpen als geld weggeven geen optie is. Het is makkelijker voor iemand als Bezos, die nog steeds probeert rijker te worden, om zo'n mijlpaal te bereiken.
Oxfam schrijft: "De superrijken kunnen rendementen behalen die voor de gewone spaarder niet zijn weggelegd, waardoor het gat tussen de superrijken en de rest alleen maar groter wordt."