• Donald Trump is in het verleden vaak kritisch geweest op Amazon-oprichter Jeff Bezos.
  • Maar dat is verleden tijd, zegt Bezos. Hij wil Trump nu helpen om regels te schrappen in de VS.
  • Ook wil Bezos Trump ervan overtuigen dat de media – waaronder de krant The Washington Post die de techmiljardair bezit — niet de vijand is.
  • Lees ook: Dit zijn 8 tips van Amazon-oprichter Jeff Bezos over hoe je een bedrijf runt

Sommige mensen maken zich veel zorgen over de nieuwe regering van Donald Trump, maar dat geldt niet voor Amazon-oprichter Jeff Bezos.

De op-een-na-rijkste man van de wereld zegt, ondanks de kritiek die Trump in het verleden op hem uitte, niet bang te zijn voor Trump 2.0. Bezos denkt zelfs een bondgenoot te kunnen zijn van Trump en is bereid hem te helpen om beleid vorm te geven.

“Ik ben dit keer eigenlijk heel erg optimistisch”, zei Bezos woensdag op bij een conferentie van The New York Times. “Ik ben heel erg hoopvol. Hij lijkt vastbesloten te zijn om te snoeien in regelgeving. En als ik hem daarbij kan helpen ga ik dat doen, want we hebben te veel regels in dit land.”

Volgens Bezos is Trump de afgelopen jaren ook veranderd. “Ik zie hem tot nu toe veel rustiger dan tijdens zijn eerste termijn”, zei hij tegen presentator Andrew Ross Sorkin. “Zelfverzekerder en meer gesetteld.”

Bezos is een van de vele zakelijke leiders — waaronder veel techondernemers — die hun uiterste best hebben gedaan om in het openbaar aardige dingen te zeggen over Trump na zijn verkiezingsoverwinning. Dat is een groot contrast met de ontvangst die Trump ten deel viel na zijn eerste verkiezingszege in 2016.

Het zou kunnen dat Bezos echt een goed gevoel heeft bij de tweede termijn van Trump. "Ik heb veel bereikt in mijn leven door niet cynisch te zijn", zei de techmiljardair woensdag.

Bezos is met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Trump-adviseur Elon Musk

Aan de andere kant zou Bezos waarschijnlijk gelukkiger zijn als hij de komende vier jaar niet zou hoeven besteden aan de problemen die Trump zou kunnen veroorzaken voor veel van zijn zakelijke belangen. Daaronder valt techreus Amazon, die goed is voor het overgrote deel van zijn vermogen.

Verder is ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Bezos verwikkeld in een concurrentiestrijd met SpaceX, dat toebehoort aan Elon Musk. En Musk krijgt een belangrijke adviserende rol in de regering van Trump.

Volgens critici van Bezos was zijn beslissing om de krant The Washington Post geen steun uit te laten spreken voor een van beide presidentskandidaten een poging om Trump niet tegen zich in het harnas te jagen. Maar Bezos zei woensdag dat dat absoluut niet het geval was en haalde daarbij de uitspraak aan die hij voor de verkiezingen deed: geen aanbeveling doen maakt de krant geloofwaardiger.

Trump heeft kritische media in toespraken herhaaldelijk "de vijand" genoemd. "Ik ga proberen hem van dat idee af te helpen", zei Bezos bij de conferentie. "Ik denk dat hij er anders naar gaat kijken, maar misschien zit ik ernaast."

LEES OOK: Hoe techno-libertariërs zoals Elon Musk onder Trump 2.0 geopolitieke macht kunnen ‘privatiseren’ en staatsmacht verzwakken