- De verloofde van Jeff Bezos plaatste onlangs een foto op Instagram waarop de miljardair achter een bureau zit dat gemaakt is van een deur.
- In de begindagen van Amazon zag Bezos dergelijke bureaus als goedkope oplossing en maakte hij ze zelf.
- De bureaus staan sindsdien symbool voor de bedrijfscultuur van Amazon en worden nog altijd op verschillende kantoren gebruikt.
- Lees ook: Jeff Bezos beschrijft hoe je een ‘perfecte vergadering’ organiseert
Jeff Bezos is dan wel miljardair, maar tot op de dag van vandaag gebruikt hij nog steeds een bureau dat hij in de begindagen van Amazon eind jaren 90 zelf gemaakt heeft van een deur.
De verloofde van de Amazon-oprichter, Lauren Sanchez, plaatste dit weekend een foto op Instagram waarop Bezos aan het werk is achter het bureau.
“Na als die jaren … Toen ik vanochtend bij hem naar binnenliep, nam ik deze foto”, schrijft Sanchez bij de post. “Ik vind het gewoon geweldig dat hij nog altijd werkt achter een van de allereerste bureaus uit de begindagen.”
Bezos bedacht het 'deurbureau' in 1995, een jaar nadat hij de techreus Amazon oprichtte, staat in een blog op de website van het bedrijf. Volgens een van de eerste medewerkers van Amazon, Nico Lovejoy, had Bezos bureaus nodig voor de weinige medewerkers die hij destijds had en was er aan de andere kant van de straat een vestiging van bouwmarkt Home Depot.
"Hij keek naar de bureaus die er werden verkocht, maar ook naar de deuren en stelde vast dat de deuren veel goedkoper waren", zegt Lovejoy. "Dus besloot hij deuren te kopen en daar poten onder te bevestigen."
Volgens Lovejoy waren de bureaus "slonzig" en "behoorlijk wiebelig" en moesten ze karton onder de poten leggen om ze recht te laten staan. "We hebben deze deurbureaus gemaakt omdat het de goedkoopste manier was."
Hoe het deurbureau symbool staat voor Amazon
Het deurbureau is sindsdien een symbool geworden voor de bedrijfscultuur van Amazon en haar kernwaarde 'soberheid'. Een modernere versie van het ontwerp wordt in meerdere Amazon-kantoren nog steeds gebruikt, schreef het bedrijf in 2018 in een blogpost.
De eerste CEO van Netflix, Marc Randolph, heeft eerder gezegd dat Bezos hem heeft verteld dat de zelfgemaakte deuren een "bewuste boodschap" waren. "Het is een manier om te zeggen dat we geld uitgeven aan zaken waar onze klanten wat aan hebben en niet aan dingen waar ze niks aan hebben", herinnert Randolph zich.
Bezos trad in 2021 terug als CEO van Amazon en is momenteel de op een na rijkste persoon ter wereld met een geschat vermogen van 186 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index.