Na ruim zes jaar als parlementariër en bewindspersoon neemt Jeanine Hennis woensdag afscheid van de Tweede Kamer.
Hennis, die als minister van Defensie in het vorige kabinet de eindstreep net niet haalde, verruilt Nederland voor Irak. Daar wordt ze gezant voor de Verenigde Naties.
Ze treedt daarmee in de sporen van voormalig PvdA-leider Ad Melkert die van 2009 tot 2011 dezelfde functie vervulde. Hennis volgt de Slowaak Ján Kubiš op.
Hennis staat te boek als een van de laatste overgebleven vertrouwelingen van premier Mark Rutte. De meeste anderen – onder wie Ivo Opstelten, Halbe Zijlstra en Edith Schippers – ruimden eerder om uiteenlopende redenen het veld.
Zij stond bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de VVD-lijst. Na de verkiezingen kwam haar naam al snel boven drijven als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Maar die weg eindigde kort voor het aantreden van het kabinet-Rutte III.
Politieke carrière van Jeanine Hennis
Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert werd op 7 april 1973 geboren in Heerlen. Na een opleiding bij Schoevers in Utrecht werkte ze sinds 1995 voor de Europese Commissie in achtereenvolgens Brussel en Riga.
De politieke loopbaan van Hennis begon in 2002 achter de schermen in Amsterdam, als politiek assistent van een van de toenmalige wethouders. Twee jaar later wisselde ze de gemeentelijke politiek in voor de Europese.
In 2004 ging ze terug naar Brussel als lid van het Europees Parlement. Daar was zij onder meer lid van de commissie Transport en de commissie Justitie, Binnenlandse Zaken en Burgerlijke Vrijheden.
Hennis behaalde in Europa haar grootste succes in de vorm van een staande ovatie. Die kreeg zij van het gehele Europees Parlement, omdat zij als rapporteur het zogenoemde SWIFT-akkoord liet verwerpen. Dat akkoord is een afspraak over de uitwisseling van bankgegevens van Europese burgers met de VS. Het kwam er uiteindelijk toch, maar wel in een aangepaste vorm.
Mali-missie kost Hennis de kop
Na zes jaar in Brussel maakte ze in 2010 de overstap naar de Tweede Kamer. Na twee jaar in de Kamer trad Hennis in 2012 toe tot het kabinet-Rutte II, als minister van Defensie.
Een ongeval bij de krijgsmacht in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen, kostte haar uiteindelijk de kop.
Nadat uit onderzoek was gebleken dat de veiligheid in Mali niet op orde was, trok Hennis als politiek eindverantwoordelijke haar conclusie. Begin oktober 2017, luttele weken voordat kabinet-Rutte III aantrad, stapte ze op.
Na haar aftreden besloot ze wel in de Tweede Kamer te blijven zitten. Ze was met bijna 150.000 voorkeurstemmen gekozen. Daar hield de 45-jarige Hennis zich bezig met de Rijksbegroting en internationale financiën.
Haar naam dook onlangs nog wel op in het rijtje mogelijke kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam. RTL Nieuws meldde eind juni al dat ze kandidaat was voor de VN-post in Irak.