Werknemers gaan niet per se harder werken als ze een eenmalige geldelijke beloning krijgen voorgeschoteld. Er zijn andere prikkels die beter werken.
Stel: je komt op je werk en krijgt een mail met één van deze drie beloningen als jij je werk af krijgt: óf je krijgt een hoger loon, óf gratis pizza na werktijd, óf een uitzonderlijk compliment van je baas.
In een nieuwe onderzoek van Dan Ariely wordt dit aan een fabriek vol werknemers voorgelegd. Denk je dat iedereen het hardst gaat werken voor geld? Guess again.
Werknemers die meer loon krijgen zijn namelijk helemaal niet geneigd om harder te werken volgens de Amerikaan. Voor zijn nieuwe boek Payoff: The Hidden Logic That Shapes our Motivations vertrok Ariely naar Israël om daar een groep werknemers in een halfgeleiderfabriek aan het werk te zetten.
Driekwart mocht uit één van de drie beloningen kiezen en het laatste deel kreeg geen bericht en dus ook geen beloning. Deze groep diende puur als controlegroep. Ariely koos voor een fabriek waar ze computerchips maakten, omdat hij zo makkelijk kon meten hoe hard iemand had gewerkt.
Na de eerste dag kwam pizza als winnaar uit de bus. Werknemers die na hun werk werden beloond met een slice werkten maar liefst 6,7 procent harder. Zij die beloond werden met een compliment werkten 6,6 procent harder dan de controlegroep. Mensen die extra loon kregen, werkten 'slechts' 4,9 procent harder.
Iedere dag pizza is ook niet alles
Een week lang werd het experiment herhaald en aan het eind bleken de resultaten toch anders te liggen. Wat er gebeurde was nogal verrassend. Degene die een financiële extra beloning kregen, werden uiteindelijk 6,5 procent minder productief. Als werkgever kun je dan nog beter je personeel helemaal niets extra's geven.
Wat werkt wel? Een uitzonderlijk compliment is de beste motivator, de pizza komt op de tweede plek.
Je kunt dus zeggen dat mensen van een afstandje eerder teveel focussen op de excentrieke motivatie en te weinig op de intrinsieke. De motiverende kracht van geld op het werk vervaagt sneller dan de prikkel van waardering.
Een loonsverhoging voelt na een tijdje normaal, je bonus heb je gespendeerd en je nieuwe titel voelt misschien ook niet meer zo interessant als je hem eenmaal hebt. Het gevoel dat jouw werk er echt toe doet, beklijft beter.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl