Weet jij hoe je ervoor zorgt dat de batterij van je smartphone zo lang mogelijk meegaat?
Waarschijnlijk niet. Sterker nog, misschien zorgen je oplaadgewoontes er wel voor dat hij minder lang meegaat.
Laad je je telefoon voor de volle 100 procent op ’s nachts? Is hij helemaal leeg voordat je hem aan de lader hangt? Deze zaken kunnen de levensduur van je batterij verkorten, aldus Cadex, een bedrijf dat onder andere apparaten verkoopt om batterijen van smartphones testen.
Afgelopen maand kwam Apple negatief in het nieuws, doordat het opzettelijk iPhones langzamer maakt om de verouderde batterij te sparen. Sindsdien is het verlengen van je batterijduur een hot topic.
Cadex deelt een hoop informatie via zijn Battery University-website, waaronder informatie over lithium-batterijen die je in smartphones kunt vinden.
Wil je het moment waarop je je batterij moet vervangen of een nieuwe telefoon moet kopen nog even uitstellen? Dan zijn er specifieke oplaadniveaus waar je rekening mee kunt houden.
Zo kun je het beste je telefoon wel én niet opladen.
De beste manier om je telefoon op te laden is beetje bij beetje, wanneer je de kans hebt.
Laad hem op wanneer je kan, al is het maar voor een paar minuten.
"Je telefoon gedeeltelijk opladen kan geen kwaad", aldus Battery University.
Zorg ervoor dat je telefoon niet helemaal leeg is voor je hem in een stopcontact steekt.
Battery University zegt dat zogenoemde 'deep discharges' - wanneer je je telefoon gebruikt totdat hij bijna of helemaal leeg is - je telefoon uitputten.
Samsung geeft hetzelfde advies in een blog met tips over hoe je de levensduur van de batterij verlengt.
Probeer de batterij van je telefoon tussen de 65 en 75 procent opgeladen te houden.
Volgens Battery University gaat de lithiumbatterij in je smartphone het langst mee wanneer je ervoor zorgt dat hij altijd tussen de 65 en 75 procent opgeladen is.
Het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om het oplaadpercentage tussen deze niveaus te houden, maar zie het als een richtlijn om naar te streven.
Lukt dit je niet, probeer dan de oplaadniveaus tussen 45 en 75 procent te houden.
Het op één na beste niveau voor batterijen is tussen de 45 en 75 procent opgeladen. Dat is waarschijnlijk een stuk realistischer voor de meeste mensen dan 65 tot 75 procent.
Je kunt een dagelijkse routine opbouwen om je telefoon op bepaalde momenten op de dag op te laden om binnen deze bandbreedte te blijven.
Overigens heb je wel wat speelruimte. Als je je telefoon opgeladen houdt tussen de 25 en 75 procent, richt je niet zoveel schade op de lange termijn aan.
Laad je batterij nooit volledig op — zeker niet wanneer je nog maar een paar procent batterij hebt.
Stel: je laadt je batterij op van 25 procent of minder naar 100 procent, dan kan dat de levensduur op termijn verminderen.
Volgens Battery University hoeven lithium-batterijen niet volledig opgeladen te worden, en is het ook niet wenselijk om dat te doen. Sterker nog, het is beter om ze niet volledig op te laden, omdat dat ervoor kan zorgen dat de batterij minder lang meegaat.
Je kunt je telefoon waarschijnlijk beter niet 's nachts opladen.
Er zijn veel discussies over het effect van 's nachts je telefoon opladen. Als je 's nachts de telefoon voor 100 procent oplaadt en dat schade veroorzaakt, kun je dat beter niet meer doen.