De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi doet regelmatig stof opwaaien met zijn uitspraken. Zo ook woensdag weer.

In een voorproefje van een interview met een tv-journalist zegt Berlusconi dat zijn kinderen zich door anderen veroordeeld voelen “zoals Joodse families tijdens het regime van Hitler. Echt, iedereen is tegen ons.”

De miljardair wordt naar eigen zeggen opgejaagd door Italiaanse magistraten die hem politiek proberen uit te schakelen. Een rechtbank in Milaan besloot vorige maand dat Berlusconi twee jaar lang geen politieke functies mag bekleden omdat hij is veroordeeld voor belastingfraude.

‘Zongebruinde’ Obama

Berlusconi maakt wel vaker opmerkingen die stof doen opwaaien. Zo bestempelde hij de Amerikaanse president Barack Obama na diens verkiezing in 2008 als “jong, knap en zongebruind”.

Kopstukken van de centrumlinkse oppositie eisten daarop dat Berlusconi, die toen nog premier was, zijn excuses aan zou bieden aan Obama.

Berlusconi reageerde door te stellen dat die woorden juist als een "compliment" waren bedoeld en dat hij "een beetje jaloers" is op het kleurtje van Obama. "We willen toch allemaal zo zongebruind zijn als Naomi Campbell en Barack Obama", zei een grijnzende Berlusconi zondag tijdens een persconferentie.

'Kampbewaarder' Schulz

In 2003 zorgde Berlusconi op de tweede dag van zijn voorzitterschap van de Europese Unie voor een ongekende rel. Tijdens een debat in het Europees Parlement noemde hij de Duitse socialist Martin Schulz de meest geschikte kandidaat om de rol van kampbeul te spelen in een Italiaanse film over de nazi-concentratiekampen.

Schulz reageerde zwaar beledigd en vroeg om excuses. Volgens hem heeft Berlusconi een uitspraak van hem zwaar opgeblazen.

Berlusconi weigerde echter excuses aan te bieden, waarna de volledige linkervleugel van het Europees Parlement en ook diverse rechtse afgevaardigden de Duitse socialist een langdurige staande ovatie gaven.

Later bood Berlusconi toch zijn excuses aan. Volgens hem ging het om een ironische opmerking, nadat Schulz enkele opmerkingen maakte over het niet opheffen van de parlementaire immuniteit van Berlusconi, toen deze vier jaar geleden nog europarlementariër was. Daarbij zou de Duitser volgens de Italiaanse premier ook "gesticulerende bewegingen" in diens richting hebben gemaakt.

Berlusconi noemde de uitspraak van Schulz "gemeen en een belediging voor mijn land". "Ik heb daarop gereageerd met ironie." Ook noemde hij parlementsleden die het opnamen voor Schulz en op hun banken applaudiseerden "toeristen in de democratie".

Lees ook

Berlusconi fors rijker ondanks schandalen

Ex-vrouw Berlusconi krijgt drie miljoen per maand

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl