VVD-kamerlid Ton Elias geeft de strijd op. Hoewel hij nog steeds niets begrijpt van het besluit van het partijbestuur om hem van de lijst te schrappen, heeft hij naar eigen zeggen geen zin in een ‘achterhoedegevecht’.

Het is zeker niet de eerste keer dat een Nederlands Kamerlid op een onverkiesbare plek wordt gezet of zelfs helemaal van de lijst wordt geschrapt, zoals Elias.

Hieronder een aantal opvallende voorbeelden van Nederlandse politici die werden gedumpt door hun eigen partij.

Ad Koppejan (CDA)

AD Koppejan

Tussen 2010 en 2012 botste Ad Koppejan meerdere malen met de rest van de CDA-fractie. Zo stemde hij als enige CDA-Kamerlid tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder, verzette hij zich tegen de samenwerking met de PVV en roerde hij zich ook toen de toen achttienjarige Mauro Manuel het land uit gezet dreigde te worden, omdat hij niet over een verblijfsvergunning beschikte.

Koppejan kreeg vervolgens bij de verkiezingen in 2012 wel op de kieslijst van het CDA, maar op een lage plek. De CDA’er trok zich vervolgens vrijwillig terug: "Het doet pijn wat er is gebeurd rond mijn kandidaatstelling", zei hij tegen Story.

Richard de Mos (PVV)

Richard de Mos

PVV-Kamerlid Richard de Mos verscheen in 2012 niet op de kieslijst van de PVV. “Een mokerslag”, noemde hij het zelf. Een officiële verklaring waarom De Mos niet op de lijst verscheen, kwam er niet. Maar volgens De Mos werd hij “afgestraft” omdat te vaak zijn eigen koers vaarde in de media, zo zei hij destijds tegenover De Volkskrant:

“Wat mij kwalijk werd genomen is mijn stijl van politiek bedrijven. Ik ben iemand die een serieuze lading verpakt in een grap.”

Ruud Koole (PvdA)

ruud-koole

Oud-partijvoorzitter Ruud Koole werd in 2015 tot zijn grote onvrede op een onverkiesbare plek gezet op de kieslijst kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Officieel werd hem medegedeeld dat er al teveel Eerste Kamerleden uit Zuid-Holland op de lijst stonden, maar daar geloofde hij zelf niks van. Volgens Koole zelf werd hij afgestraft omdat hij partijvoorzitter Hans Spekman voor de voeten liep en kritisch was over de koers van de partij.

Rob van de Beeten (CDA)

Rob van de Beeten
CDA-senator Rob van de Beeten wilde in 2012 zelf nog een periode door in de Eerste Kamer, maar dat werd hem niet gegund door de partij. Volgens sommige CDA-leden was ook hier een kritische houding het probleem. Net als Koppejan was Van de Beeten kritisch over de samenwerking tussen CDA en PVV. (Foto: ANP.)

Pieter Omtzigt (CDA)

omtzigt

Omtzigt zit al sinds 2003 in de Kamer, en maakte door de jaren heen naam als pensioenwoordvoerder. In 2012 werd hij echter helemaal van de lijst geschrapt, om onduidelijke redenen.

De CDA’er liet het er echter niet bij zitten, en vocht zich terug op de kandidatenlijst, met steun van een aantal regionale partijafdelingen. Hij werd op plek 39 gezet, een onverkiesbare plaats op de lijst. Dankzij het grote aantal voorkeurstemmen kwam hij alsnog op de lijst. Voor de verkiezingen in 2017 staat Omtzigt op plek 4.