Roeimachines zijn op dit moment erg populair in sportscholen. Het groepsroeien is één van de grootste fitnesstrends die is voorspeld voor 2018.
Misschien heeft roeien niet echt een hippe uitstraling en het lijkt ook niet de makkelijkste oefening om onder de knie te krijgen. Maar de volgende keer dat je in de rij staat voor de loopband zijn er goede redenen om te overwegen op de roeimachine te gaan zitten.
Dat zegt dokter Cameron Nichol, een voormalig Olympisch roeier en tweevoudig winnaar van een zilveren WK-medaille. Volgens hem is roeien de meest efficiënte manier om je hele lichaam te trainen.
Ondanks dat heeft het lang geduurd voordat de sport mee kon liften met de laatste fitnessrage. Voor veel mensen doet de roeimachine denken aan een apparaat dat sinds de jaren tachtig stof staat te verzamelen in de garage van hun ouders.
“Als roeiers weten we al tientallen jaren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het niet uitleggen hoe je goed moet roeien”, zegt Nichol tegen Business Insider. “Het is een heel waardevolle beweging, maar het probleem is dat we er niet mee opgroeien, zoals wel het geval is met hardlopen en fietsen.”
Nichol heeft nu als missie het roeien verder te populariseren. Als voormalig Olympisch roeier en roei-enthousiasteling in het algemeen, is hij wellicht enigszins bevooroordeeld, maar volgens Nichol is roeien een effectieve oefening omdat vrijwel elke spier in het lichaam gebruikt wordt. En dat heeft hij onlangs bewezen in een experiment.
De grote roeitest
In het programma How to Get Fit Fast op de Britse zender Channel 4 voerde Nichol een klein experiment uit op de Universiteit van Roehampton. Daarbij vergeleek hij de impact van rennen op een hardloopband met roeien op een machine.
Sporters van vergelijkbaar niveau voerden steeds twintig minuten een bepaalde oefening uit en hun inspanningen werden via elektroden nauwkeurig vastgelegd.
Eerst werd gekeken naar het verbranden van calorieën - de manier waarop veel mensen hun trainingen in de gaten houden - en op dit gebied won rennen.
De persoon op de loopband verbrandde 350 calorieën, terwijl degene op de roeimachine bleef steken op 300. Maar volgens Nichol moet je niet alleen naar calorieën kijken.
Hij wees op een andere meting - spieractiviteit - om de effectiviteit van de work-out te bewijzen. De elektroden lieten zien hoeveel elektriciteit er door elke spiergroep heen ging tijdens de training. Daarmee werd duidelijk "hoe hard en hoe snel de spieren aan het werken waren", zegt Nichol.
De resultaten lieten zien dat roeien meer spiergroepen activeerde dan hardlopen.
Roeien activeert negen spiergroepen, zo'n 85 procent van alle spieren in het lichaam. Zowel je boven- als je onderlichaam worden aan het werk gezet. Ook worden je armen en je rug er sterker van.
Hij komt tot de conclusie dat je meer profijt hebt van je inspanning op de roeimachine dan op de loopband.