• Wetenschappers hebben een menselijke robot onthuld die een in het lab ontwikkelde, levende huid heeft.
  • Het team van de Universiteit van Tokio gebruikte collageen om de zichzelf genezende huid op 3D-modellen te plakken.
  • Volgens de onderzoekers zou de techniek nuttig kunnen zijn in de cosmetica en kunnen helpen bij het opleiden van chirurgen.
  • Lees ook: China doet militaire tests met robothonden en drones uitgerust met vuurwapens

Wetenschappers van de universiteit van Tokio presenteerden afgelopen dinsdag een ietwat ongemakkelijk ogende robot omhuld met een levende huid, die in het lab is gekweekt uit menselijke huidcellen. Het onderzoeksteam zei in staat te zijn om menselijke huid na te bootsen door de laboratoriumhuid met bindweefsel aan geperforeerde 3D gezichtsmodellen en 2D robots te verbinden.

De onderzoekers hopen dat de huid nuttig kan zijn “in de cosmetica en kan helpen om plastisch chirurgen op te leiden”, staat in een persbericht.

Ondanks het mogelijke nut van de techniek, werd een video van de robot, die door speciale pezen en nepoogjes op een gelei-achtige smiley lijkt, met hoon ontvangen.

”We gaan door de mens gemaakte verschrikkingen meemaken die je voorstellingsvermogen te boven gaan”, reageerde iemand op X. “Dit willen we niet. Niemand wil dit. Stop ermee”, zei iemand anders.

De laboratoriumhuid heeft nog een bijkomend voordeel vergeleken met materialen die normaliter gebruikt worden voor de bouw van robots: het weefsel kan zichzelf genezen. Voor hetherstellende vermogen is geen externe impuls als hitte of druk nodig, aldus de wetenschappers.

"Biologische huid repareert kleine sneetjes, zoals dat ook bij mensen gaat. En zenuwen en andere weefsels kunnen worden toegevoegd zodat voelen mogelijk wordt", zei hoogleraar en onderzoeksleider Shoji Takeuchi.

De lachende 2D robot omhuld in levende menselijke huid uit het lab.
De lachende 2D robot omhuld in levende menselijke huid uit het lab.
Universiteit van Tokio

De wetenschappers gebruiken een "speciale collageengel als lijm" om de huid op willekeurige ondergronden te plakken. Dat resulteerde in dit geval in een lachende robot.

Deze manier van binding heeft voordelen vergeleken met andere technieken, die veelal gebruikmaken van haken. "De natuurlijk flexibiliteit van de huid en de sterke binding, betekent dat de huid met de mechanische componenten van de robot kan meebewegen zonder dat de huid scheurt of loslaat", zei Takeuchi.

Het onderzoeksteam hoopt ook een dikkere en nog realistischere huid te ontwikkelen. Daarin moeten ook zweetklieren, talgklieren, poriën, bloedvaten, vet en zenuwen opgenomen worden.

Daarnaast is het volgens Takeuchi een uitdaging om menselijke uitdrukkingen na te bootsen. Hij hoopt dit in de toekomst toch te kunnen bereiken door kleine elektromotoren in te zetten als plaatsvervangers van spieren.

Robots voorzien van menselijke huis is de zoveelste ontwikkeling op het gebied van robotica waardoor machines menselijker ogen. Nu hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat je binnenkort een Tesla Optimus of een andere robot met een in het lab gekweekte huid zult zien, maar de wetenschappers van de Universiteit van Tokio hebben wel aangetoond dat het mogelijk is.

LEES OOK: De vraag naar robots die zo handig zijn dat ze vrijwel elke fysieke taak van mensen kunnen overnemen, groeit naar verwachting hard vanaf 2026